19.1.18

Τρεις λιγότερες συντάξεις φέρνουν εκλογές…

 
Μια εκλογική ήττα το 2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ήττα του 2018...
 
Το 2019 οι συνταξιούχοι υπολογίζεται να πάρουν τρεις συντάξεις λιγότερες λόγω του επανυπολογισμού και της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς που προβλέπει ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου. 
Τα σχετικά τεκμηριωμένα στοιχεία, δημοσιοποίησε χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
 Η είδηση, δεν αφορά μόνο στα υποψήφια νέα θύματα της κυβέρνησης, αλλά όλους. Αποτελούν μια πολύ απτή απόδειξη γιατί διανύουμε ήδη μια εκλογική χρονιά.
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο που θα πιστωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου, περίπου 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν μια ακόμα άγρια περικοπή στα εναπομείναντα χρήματα που παίρνουν.
 Θα είναι μειωμένα κατά 18% και ιδιαίτερα στις χαμηλές συντάξεις όπως έχουν διαμορφωθεί, το σχετικό ποσό θα είναι μεγάλο και υπολογίσιμο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει με ακρίβεια αυτό που πρόκειται να τους συμβεί. Η κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία με
τεχνητούς επικοινωνιακούς τρόπους δημιουργεί ένα θολό σκηνικό, δεν έχει κάνει ξεκάθαρη αυτή την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί σε δέκα μήνες. Ούτε εκείνη που προβλέπει τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου από τον επόμενο χρόνο η οποία θα λειτουργήσει αθροιστικά.
Η κυβέρνηση, δεν μπορεί ν' αντέξει πολιτικά τις περικοπές αυτές οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από άλλα μέτρα που έχει πάρει στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και τα οποία έχουν αυξήσει τα ποσοστά φτωχοποίησης συντριπτικά μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Ο αριθμός των συνταξιούχων είναι μεγάλος και αν προστεθούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στους πίνακες εκείνους που δείχνουν πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ένα νέο φιλοδώρημα σαν και αυτό που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν μπορεί να ξεγελάσει πολλούς.
Η χώρα διανύει ήδη μια εκλογική χρονιά με πιο πολλές πιθανότητες οι κάλπες να στηθούν λίγο μετά το καλοκαίρι. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης που θα φωνάζουν στα προεκλογικά μπαλκόνια τα στελέχη της, θα είναι αυτό της εξόδου από τα μνημόνια. Ήδη, το επικαλείται και ο Τσίπρας και πολλοί ακόμα. Και επειδή είναι ικανοί για όλα, αυτό που θα προβάλλουν ως επιχείρημα για τις επερχόμενες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, θα είναι πως αν επανεκλεγούν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί καμιά από τις δυο περικοπές. Γιατί η χώρα εκτός μνημονίων θα ορίζει η ίδια τις πολιτικές της και άλλα τέτοια ανακριβή και αναληθή επιχειρήματα. Κάποιοι, σίγουρα θα σπεύσουν να τα βρουν ενδιαφέρονται και πολύ πιθανά. Όπως έβρισκαν το σκίσιμο των μνημονίων πριν τον Ιανουάριο του 2015 ή τα παράλληλα προγράμματα πριν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Υπάρχει μια δεύτερη εκτίμηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που λέει πως θα διατηρήσει την εξουσία ως το τέλος της τετραετίας και ως τότε θα επιχειρήσει ν' αλλάξει το αρνητικό γι' αυτήν κλίμα. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό -ανατροπή του κλίματος- ει ναι ελάχιστες, το μόνο που μπορεί να πετύχει ως τότε είναι να περιορίσει λίγο τη διαφορά από τη ΝΔ. Το ενδεχόμενο διατήρησης της εξουσίας ως τον Σεπτέμβριο του 2019, συνδέεται μόνο μ' έναν λόγο. Να παραμείνουν σ' αυτήν ένα χρόνο περισσότερο και να συνεχίσουν να εισπράττουν τα αντίστοιχα οφέλη. Ωστόσο, οι πιθανότητες αυτές είναι μικρές. 
Μια εκλογική ήττα το 2019 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ήττα του 2018... 
 
Γ. Παντελάκης-liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου