20.1.18

Καλή αντάμωση στους δρόμους δίνουν οι αγρότες

Ο κύβος ερρίφθη για τους αγρότες που πρόσκεινται στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, δηλαδή στο πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων.
Η απόφαση που πάρθηκε κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, είναι να στηθεί μπλόκο στη Λάρισα, την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.
Άγνωστα προς το παρόν παραμένουν δύο σημαντικά στοιχεία: Πρώτον το σημείο που θα συγκροτηθεί το μπλόκο και δεύτερον εάν θα υπάρξει συνεργασία με τους αγρότες του λεγόμενου «μπλόκου των Τεμπών».
Σε ότι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί σήμερα το απόγευμα, όταν και θα υπάρξει συνάντηση του αντιπροέδρου της ΕΟΑΣΝΛ με αγρότες που θα συνεδριάσουν στον Πλατύκαμπο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, από την ΕΟΑΣΝΛ εκδόθηκε ανακοίνωση όπου σημειώνονται μεταξύ άλλων:
«Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους αγρότες των Φαρσάλων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και καλεί τους αγρότες του Τυρνάβου να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στο συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία.
Πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και η αγωνιστική απάντηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.
Η πολιτική της κυβέρνησης, παλιά και νέα μέτρα,  μειώνει συνεχώς το εισόδημα μας, οδηγεί μαζικά στην φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια.
Παραδίδουμε την σοδειά μας με τις «ανοιχτές» τιμές χωρίς να ξέρουμε πόσο, πότε και αν θα πληρωθούμε, πουλάμε κοψοχρονιά την σοδειά μας και φτάνει 5-10 φορές ακριβότερη στην λαϊκή κατανάλωση, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξομοίωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου με την βενζίνη την ίδια στιγμή που στους εφοπλιστές δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο.
Στον προϋπολογισμό του 2018 ψηφίστηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2% και παράλληλα δεν θα εκπίπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών από την φορολογία, με μια έκπτωση 15% για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1000€ εισφοράς στον ΕΦΚΑ θα φορολογούνται με 220€ όπως φορολογείται και το εισόδημα μας. Ψηφίστηκε αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια που σημαίνει περίπου 12 ευρώ/στρέμμα ΕΝΦΙΑ.
Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μάη ο δρόμος για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη την προηγούμενη Τετάρτη 3 αγροτεμάχια στην Λάρισα βγήκαν στον πλειστηριασμό.
Για όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι μονόδρομος ο αγώνας μας. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τους αγώνες μας. Μπορέσαμε να ανακόψουμε την επίθεση, να εμποδίσουμε νέα μέτρα και να έχουμε και μερική ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων μας που έδωσαν ανάσα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε.
Υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισε να στηθεί αγωνιστικό μπλόκο στην Λάρισα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.
Απευθύνουμε συναδελφικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν και να στηρίξουν αποφασιστικά το μπλόκο και τον δίκιο αγώνα μας.
Η ΕΟΑΣΝΛ δεν αποκλείει κανένα αγρότη που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς.
Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας.
Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.
Με δυναμική συμμετοχή και αρραγές μέτωπο, μπορούμε να βάλουμε φρένο στα μέτρα της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλουμε.
Καλή αντάμωση στους δρόμους του αγώνα!»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου