19.1.18

«Skygofree»: Ένας νέος ιός που κατασκοπεύει τους χρήστες των Android

Η εταιρία διαδικτυακής ασφάλειας «Kaspersky Lab» ανακάλυψε στα τέλη του 2017 ένα κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως ιός «Skygofree», το οποίο μπορεί να καταγράφει συνομιλίες, να διαβάζει, να υποκλέπτει sms καθώς και μηνύματα από την εφαρμογή WhatsApp όπως και στοιχεία από το ημερολόγιο.
Εκτός των άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, ο ιός δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δίκτυα Wi-Fi, με τους χρήστες  του κακόβουλου λογισμικού να αποκτούν έτσι πληροφορίες για τις διαδικτυακές επισκέψεις, τους κωδικούς πρόσβασης και τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών των χρηστών.   
«Το λογισμικό αυτό έχει διάφορες δυνατότητες, μερικές από τις οποίες είναι μοναδικές και τις οποίες δεν είχαμε εντοπίσει ξανά. Για παράδειγμα μπορεί να παρακολουθεί την τοποθεσία της συσκευής και να ενεργοποιεί την εγγραφή ήχου, όταν ο κάτοχος της συσκευής προσεγγίζει συγκεκριμένες συντεταγμένες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του κακόβουλου λογισμικού μπορούν να ακούν τον περίγυρο του θύματος, για παράδειγμα όταν μπαίνει στο γραφείο του ή πηγαίνει να επισκεφθεί κάποιον γνωστό του», επισημαίνουν οι ειδήμονες της Kaspersky Lab.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εταιρίας, ο ιός μεταδίδεται μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων που φέρονται να διαφημίζουν μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες προτείνουν στους χρήστες να εγκαταστήσουν «προγράμματα πιο γρήγορου ιντερνέτ».   
Η Kaspersky Lab, επισημαίνει ότι ο ιός αυτός υπάρχει από το 2014, τελειοποιείται συνεχώς, αλλά ανακαλύφθηκε μόλις στα τέλη του 2017.


lifo.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου