18.1.18

Όσα πρέπει να ξέρεις για το leasing

Η χρονομίσθωση (leasing) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησης αυτοκινήτου. 

Αντί δηλαδή κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο, το νοικιάζει για μακρά διάρκεια. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με την αντίστοιχη ολιγοήμερη ενοικίαση, έτσι και στη χρονομίσθωση, ο μισθωτής απαλλάσσεται από ρίσκα και άγχη όπως τη συντήρηση του αυτοκινήτου, την ασφάλιση του, την μεταπώληση του, κλπ..
Σε αντίθεση όμως με την ολιγοήμερη ενοικίαση, στη χρονομίσθωση, το αυτοκίνητο αγοράζεται καινούργιο για τον μισθωτή (άρα είναι ακριβώς όπως εκείνος το επιθυμεί, εξοπλισμός, χρώμα κλπ.) και υπάρχει και η δυνατότητα μετά τη λήξη του συμβολαίου, το αυτοκίνητο να περιέλθει στην κυριότητά του.
Σε ποιους όμως απευθύνεται; Αν νομίζετε στις εταιρείες, κάνετε λάθος. Το leasing αυτοκινήτων (επιβατικών & επαγγελματικών) απευθύνεται σε όλους: εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες. Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε όλα τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, όπως και κάποια κρυφά «μυστικά».
Είναι όλα τα έξοδα πληρωμένα;
Όταν αγοράζεις με leasing, το μόνο για το οποίο έχεις να φροντίσεις, είναι η βενζίνη γιατί όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι πληρωμένα. Η εταιρεία leasing δηλαδή έχει υπολογίσει από πριν service, ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, πιθανές βλάβες, φθορές ελαστικών κτλ., και όλα αυτά τα έχει περιλάβει στο αρχικό μίσθωμα. Έτσι είναι ανάλογα πως το βλέπεις το ποτήρι. Aλλοι θα πουν πως όλα τα έξοδα είναι πληρωμένα, άλλοι πως τα έχεις προ-πληρώσει…
Τι διάρκεια πρέπει να έχει το συμβόλαιο;
Η διάρκεια του συμβολαίου μπορεί να διαμορφωθεί από το ένα έως τα έξι έτη. Όπως είναι λογικό, όσο πιο μικρή η διάρκεια, τόσο πιο ακριβό το μίσθωμα. Επίσης, σημειώστε πως το μίσθωμα, το ποσό δηλαδή που πρέπει να δίνεις κάθε μήνα, εξαρτάται από την αρχική συμφωνία που θα κάνεις με την εταιρεία leasing σχετικά με το τι θα κάνεις στην λήξη του συμβολαίου. Αναλυτικότερα, αρχικά υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσεις το αυτοκίνητο, έπειτα υπάρχει η δυνατότητα να μην το κρατήσεις (η πιο διαδομένη επιλογή) και τέλος μπορείς να επιλέξεις στο τέλος του «συμβολαίου» αν θα κρατήσεις ή όχι.
5 μικρά, αλλά σημαντικά μυστικά!
• Προσέξτε τους όρους της προσφοράς. Αν υπάρχει περιορισμός χιλιομέτρων, ίσως δεν σας συμφέρει το συγκεκριμένο μίσθωμα.
• Είναι σωστό και οικονομικότερο να περιλαμβάνετε πάντα την συντήρηση στο πρόγραμμα χρονομίσθωσης. Μη νομίσετε ότι αν την εξαιρέσετε θα σας κοστίσει φθηνότερα.
• Είναι σημαντικό τα service να γίνονται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας και όχι απλώς «όπως προβλέπει ο κατασκευαστής». Ζητήστε τις απαραίτητες διευκρινήσεις για να διασφαλίσετε και τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας.
• Επιλέξτε το πρόγραμμα που ταιριάζει με το προφίλ σας, κάτι που θα ορίσει άλλωστε και τη διάρκεια του συμβολαίου, αλλά και τον τύπο του αυτοκινήτου που σκοπεύετε να μισθώσετε.
• Μιλήστε με τον λογιστή σας εξηγώντας πολύ συγκεκριμένα ότι σας ενδιαφέρει να «νοικιάσετε» ένα αυτοκίνητο με τη μέθοδο του leasing. Έτσι θα μπορεί κι εκείνος να σας ενημερώσει σωστά και ολοκληρωμένα.
Η καλύτερη προσφορά σε 4 βήματα
Βήμα 1: Διαλέξτε το αυτοκίνητο που επιθυμείτε
Πριν πάτε στην εταιρεία leasing, αποφασίστε προσεκτικά τον τύπο του αυτοκινήτου που θέλετε να μισθώσετε. Κάντε μια λίστα που ανταποκρίνεται στη τσέπη σας.
Βήμα 2: Ζητήστε ένα test drive 
Ελάτε σε επαφή με τον πωλητή και συζητήστε μαζί του, αν είναι εφικτό να προβείτε σε ένα test drive του τελικού μοντέλου που σκέφτεστε να μισθώσετε.
Βήμα 3: Συγκρίνετε τις προσφορές 
Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, πάρτε χαρτί και μολύβι και συγκρίνετε τις προσφορές που έχετε στα χέρια σας. Κατασταλάξτε στην πιο συμφέρουσα για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που έχετε θέσει και δείτε προσεκτικά τι διαφορές μπορεί να έχει η μια προσφορά από την άλλη. Έχετε μάλιστα υπόψη πως το πιο φθηνό μίσθωμα, δεν είναι πάντα και το πιο οικονομικό!
Βήμα 4: Τηρείτε τους όρους του μισθώματος
Οκ, μισθώσατε το αυτοκίνητο που επιθυμούσατε, με τους όρους που θέλατε, αλλά τους όρους του μισθώματος θα πρέπει να τους έχετε στο μυαλό σας. Να είστε προσεκτικοί με τα διαστήματα service και να γίνονται εντός των ορίων που θέτει ο κατασκευαστής. Επίσης θα πρέπει να ελέγχετε τα διανυθέντα χιλιόμετρα ώστε να είστε εντός των ορίων του συμβολαίου σας, ώστε να μην έχετε έξτρα χρεώσεις.
 
Leasing και μεταχειρισμένα οχήματα. Τι ισχύει;
Η λύση της μίσθωσης απευθύνεται και στους αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ωστόσο λόγω κενού στο σχετικό νόμο, σε αρκετές περιπτώσεις αυτοκινήτων προκύπτει πρόβλημα έμμεσης διπλής επιβολής ΦΠΑ, κάτι που απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές διατάξεις. Ουσιαστικές διαφορές από την χρονομίσθωση καινούργιου αυτοκινήτου υπάρχουν όπως για παράδειγμα η ηλικία του αυτοκινήτου που δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία έτη από την ημερομηνία κατασκευής κατά την έναρξη της μίσθωσης και τα έξι έτη (περίπου) κατά την λήξη της σύμβασης. Επιπλέον, στην περίπτωση της μίσθωσης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, η εξαγοράς του είναι υποχρεωτική κατά την λήξη της σύμβασης και περιλαμβάνει αποκλειστικά υπηρεσίες ασφάλισης, τελών κυκλοφορίας και οδικής βοήθειας.
 
 
autotriti.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου