20.1.18

Ο πιο σκοτεινός χειμώνας της δυτικής Ευρώπης

Έναν από τους πιο σκοτεινούς χειμώνες της ιστορίας τους βιώνουν πολλές χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης καθώς ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν «εξαφανίσει» τον ήλιο
Ολόκληρο τον Δεκέμβριο του 2017, οι κάτοικοι των Βρυξελλών είδαν τον ήλιο για μόλις 10 ώρες και 31 λεπτά, ενώ οι κάτοικοι της Λιλ στην Βόρεια Γαλλία είχαν μόλις ηλιοφάνεια μόλις 2 ώρες και 41 λεπτά από την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Η τοπική εφημερίδα της Λιλ «La Voix du Nord»στο πρωτοσέλιδο της περασμένης Κυριακής αναρωτιόταν αν «πέθανε ο ήλιος», ενώ στο κυρίως άρθρο της «σήμανε» συναγερμό καθώς όπως έγραφε χαρακτηριστικά «το αστέρι αγνοείται από τον ουρανό και κανείς δεν το έχει εδώ και πολλές ημέρες».
Στο Βέλγιο το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο έχει χαρακτηρίσει τον Δεκέμβριο του 2017 ως «τον δεύτερο πιο σκοτεινό μήνα από το 1887», όταν και άρχισαν οι πρώτες επίσημες καταγραφές με την ηλιοφάνεια να έχει καταμετρηθεί σε 10 ώρες και 31 λεπτά, ενώ το 1934 ο ήλιος είχε εμφανιστεί μόλις 9,3 ώρες.
Σύμφωνα με το Météo France το πλέον παράξενο γεγονός καταγράφεται στην πόλη Λιλ όπου από την 1η ως την 13η Ιανουρίου οι κάτοικοι είδαν τον ήλιο μόλις για 2 ώρες και 41 λεπτά, ενώ οι συνηθισμένες ώρες ηλιοφάνειας για αυτήν την περίοδο αγγίζουν ακόμα και τις 61.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην πόλη Ρουέν  της Νορμανδίας όπου οι κάτοικοι είδαν τον ήλιο για 2,5 μόλις ώρες το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, ενώ η κανονική διάρκεια ηλιοφάνειας είναι άνω των 27 ωρών.
Ωστόσο οι κάτοικοι της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης μπορούν να αισθάνονται τυχεροί αν συγκριθούν με τους Μοσχοβίτες, καθώς οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας είδαν τον ήλιο μόλις για 6 λεπτά (!) ολόκληρο τον Δεκέμβριο του 2016.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου