20.1.18

ΠΟΕΔΗΝ: Άστεγος έσπασε χέρι θυρωρού επειδή δεν τον άφησε να μπει στο νοσοκομείο

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την περασμένη Τετάρτη ένας άστεγος έσπασε το χέρι θυρωρού του ΑΧΕΠΑ επειδή του εμπόδισε την είσοδο στο νοσοκομείο. 

Επίσης, στο ίδιο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι κάθε βράδυ κακοποιοί σπάνε τζάμια αυτοκινήτων μέσα στο αφύλακτο πάρκινγκ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διεύψευσε την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ λέγοντας ότι αν είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό θα το γνώριζε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αυξανόμενα είναι τα κρούσματα βίας στα Νοσοκομεία σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων.

Κάθε ημέρα κλέβουν τσάντες ασθενών και προσωπικού από τα αποδυτήρια, γίνονται καταστροφές και κλοπές αυτοκινήτων από τα πάρκιν των Νοσοκομείων, σπάνε τζάμια. Ότι παρανομία μπορεί να φανταστεί κανείς.

Είναι τόσο πολλά τα συμβάντα που είναι αδύνατον να περιγραφούν!

Δύο παραδείγματα που έχουν σημασία για τις παρακάτω προτάσεις που υποβάλουμε δημόσια για επίλυση του ζητήματος.

Στο Νοσοκομείο Κέρκυρας είχαμε προπηλακισμό και ξυλοδαρμό γιατρού από άτομο 4/1/2018 στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Η Διοίκηση παρ’ ότι κατεγράφη στο βιβλίο συμβάντων το περιστατικό και επενέβη η Αστυνομία, δεν έκανε απολύτως τίποτα έως 15/1/2018, που έκανε αναφορά ο γιατρός.

Μετά πήρε απόφαση να προχωρήσει σε Μηνυτήρια Αναφορά χωρίς όμως ουσιαστικά να διαθέτει αρμοδιότητα από το νόμο. Το έκανε απλώς για να πει ότι κάτι κάνει. Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας φυλάσσεται από 6 security ιδιωτικής εταιρείας.

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προχθές άστεγος έσπασε το χέρι θυρωρού γιατί του εμπόδισε την είσοδο του Νοσοκομείου.
Στο ΑΧΕΠΑ μας κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι ότι κάθε βράδυ κλέβουν αυτοκίνητα. Σπάνε τζάμια αυτοκινήτων από τα πάρκινγκ του Νοσοκομείου που είναι αφύλακτα.

Πριν λίγο καιρό έσπασαν στη σειρά 8 αυτοκίνητα και πήραν από μέσα τσάντες και τα στερεοφωνικά. Σήκωσαν αυτοκίνητο και έκλεψαν τα λάστιχα. Στο Νοσοκομείο όπως έχουμε καταγγείλει κοιμάται κάθε βράδυ μεγάλος αριθμός αστέγων. Ξεπερνάνε τους 50. 
Κάθε βράδυ γεμίζουν οι διάδρομοι του Νοσοκομείου που στρώνουν κάτω κουβέρτες, χαρτόνια για να κοιμηθούν. Τουαλέτες κοινού δεν υπάρχουν και κατουράνε όπου βρουν στους διαδρόμους.

Μετατρέπουν τους χώρους του Νοσοκομείου σε εστίες μετάδοσης νοσοκομειακών μικροβίων ειδικά σε νοσηλευόμενους ανοσοκατασταλτικούς ασθενείς.

Το Νοσοκομείο έχει τέσσερις κεντρικές εισόδους και φυλάσσεται μόνο από 6 φύλακες σε κυκλικό ωράριο. Ένας τη βάρδια. Φυλάσσεται μόνο η κεντρική είσοδος από έναν και οι άλλες μένουν ορθάνοικτες. Η μία μοναδική πύλη στο κτίριο της Αγίου Δημητρίου είναι κλειδωμένη το βράδυ. Νοσηλεύονται εκεί 300 ασθενείς. 

Εάν συμβεί σεισμός, φωτιά θα θρηνήσουμε θύματα. Δεν έχουν από πού να διαφύγουν οι ασθενείς. Είναι εγκλωβισμένοι. Ταυτόχρονα λόγω του Πανεπιστημιακού ασύλου δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία.

Δυστυχώς οι συκοφαντικές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας κατά των γιατρών και των νοσηλευτών ότι τα παίρνουν, ότι αποτελούν παρακράτος, οι εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν αλλά κάθονται, πυροδοτούν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές που είναι καταδικαστέες.

Οι ελλείψεις προσωπικού αγανακτούν τους ασθενείς και τους συνοδούς που περιμένουν 5 – 8 ώρες στα ΤΕΠ.

Ο ένας γιατρός σε κάθε ιατρείο του ΤΕΠ και το ελλιπέστατο νοσηλευτικό προσωπικό με χαλασμένα ιατρικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα δεν είναι ταχυδακτυλουργικοί για να εξυπηρετήσουν αμέσως 40 – 80 ασθενείς που περιμένουν έξω από κάθε ιατρείο. 

Με δεδομένο ότι η διαλογή των περιστατικών σε πολλά Νοσοκομεία να γίνεται από Διοικητικό Υπάλληλο!!! Και όχι από γιατρό (πχ Γεννηματάς Θεσσαλονίκης). Όμως μπροστά τους οι ασθενείς δεν έχουν τον κο Πολάκη να βγάλουν την αγανάκτησή τους, αλλά τον γιατρό και τον νοσηλευτή που δεν φταίνε σε τίποτα και την πληρώνουν αντί γι’ αυτόν.

Τα πλημμελή μέτρα ασφαλείας λόγω έλλειψης κονδυλίων των Νοσοκομείων παίζουν σημαντικό ρόλο στα αυξανόμενα κρούσματα βίας. Νοσοκομεία με πόρτες χαλασμένες, παράθυρα που δεν κλείνουν ελλιπέστατο έως καθόλου προσωπικό φύλαξης, πόρτες ανοικτές χωρίς φύλακα, (μπαίνει όποιος θέλει, οπότε θέλει), χωρίς κάμερες ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο. Πώς να μην γίνονται όλα αυτά.

Πριν θρηνήσουμε θύματα για άλλη μία φορά δημόσια προτείνουμε τώρα πια στον Πρωθυπουργό της χώρας να λάβουν τα εξής μέτρα.

1. Αφού δεν μπορεί ο Υπουργός Υγείας να παρέμβει για να ανακαλέσει όλα όσα απαράδεκτα έχει πει κατά καιρούς ο Αν. Υπουργός Υγείας, ας κάνει την καρδιά του πέτρα ο ίδιος λόγω φιλίας και ας ανακαλέσει ο ίδιος.

Να αποδεχθούν τις ελλείψεις των Νοσοκομείων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό, σε Ιατρικά Μηχανήματα και αν όχι να ζητήσουν συγνώμη από τους ασθενείς για τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις που ξεπερνούν τις 8 ώρες πολλές φορές έως την εισαγωγή τους, τουλάχιστον να συστήσει ο Πρωθυπουργός υπομονή.

Να παραδεχθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι τα Νοσοκομεία μένουν όρθια χάριν των λειψών εργαζόμενων που δίνουν την ψυχή τους, χωρίς μέσα, υποδομές και εξοπλισμό και αυτό για να επιτυγχάνει η Κυβέρνηση τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να μοιράζει κοινωνικά μερίσματα τέλους του έτους αντί για δουλειές, προσλήψεις επαρκούς αριθμού προσωπικού και κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων.
Να είναι σε θέση να βελτιώσουν τα μέτρα ασφαλείας.
2. Πρέπει άμεσα να προωθηθεί από το Υπουργείο Υγείας νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουν νόμιμο δικαίωμα οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να υποβάλλουν Μηνυτήριες αναφορές σε βάρος όσων προκαλούν επεισόδια για να διερευνώνται ποινικές ευθύνες για διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων και την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των Ασθενών.

Έως σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να υποβάλλουν μηνύσεις καθότι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι στα περιστατικά παρά μόνο οι γιατροί και οι Νοσηλευτές που υπέστησαν τον προπηλακισμό και ξυλοδαρμό. Πώς να το πράξουν όταν έχουν να κάνουν με παραβατικά άτομα και φοβούνται τα αντίποινα.

3. Άμεσα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να υπάρχει 24ωρη φύλαξη των Νοσοκομείων από δύο Αστυνόμους οι οποίοι θα κάνουν περιπολίες γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο των Νοσοκομείων και θα μπορούν άμεσα να επέμβουν σε περίπτωση που κληθούν από τα ΤΕΠ. ΟΧΙ να περιμένουμε πρώτα να σκοτώσουν και κατόπιν εορτής να παρεμβαίνουν.

Αλήθεια 80 αστυνομικοί φυλάσσουν καθημερινά το σπίτι του Υπουργού Επικρατείας κο Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια που μένει από άποψη. 
Δεν θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν οι εν λόγω αστυνομικοί και να φυλάσσουν τα Νοσοκομεία. Είναι προτιμότερο η αστυνομία να προστατεύει κάθε καρυδιάς – καρύδι και όχι τη Δημόσια Υγεία.

4. Να δοθούν κονδύλια στα Νοσοκομεία για να προσλάβουν επαρκή αριθμό φυλάκων.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για την φύλαξη του τίποτα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα Νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα να προσλάβουν μερικούς φύλακες και να κινδυνεύει η ζωή των νοσηλευτών και των γιατρών.

Η υποκρισία της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. Εδώ δεν παίζουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.

Κινδυνεύουν ζωές γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα Νοσοκομεία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου