11.5.13

«Ανοίγει» 20 Μαΐου το Taxisnet για υποβολή δηλώσεων !

ΣΤΙΣ 20 Μαΐου προγραμματίζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. 
Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ.

Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της πύλης συνδέεται με το γεγονός ότι έχει προκύψει εμπλοκή με τον τρόπο δήλωσης των στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων των φορολογούμενων καθώς από τα στοιχεία αυτά θα καθοριστεί και το ποιος δικαιούται και ποιος όχι το επίδομα τέκνων που αντικατέστησε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο των παιδιών.

Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται, υποχρεωτικά, να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.

Επίσης θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων. Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα.
Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις
εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Για να τύχουν όμως της απαλλαγής αυτής πρέπει να το δηλώσουν στον κωδικό 27 του πίνακα 2.
Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

Στον Πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).
Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον πίνακα 9).
Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου