10.5.13

WSJ: Ο Σαμαράς «εκτόπισε» τον Τσίπρα !

Πριν από ένα χρόνο όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα ο Σαμαράς έχει καταφέρει να τον εκτοπίσει και να γίνει ο πολιτικός στον οποίο πρέπει να εστιάσει κανείς, αφού είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία, χαράσσοντας έναν δρόμο με επιτυχίες που έχουν μετριάσει τα πολιτικά πάθη και έχουν ισχυροποιήσει τις προοπτικές της Ελλάδας, υποστηρίζει στο άρθρο του, στην Wall Street Journal ο Σταν Ντρένος.
Ο τελευταίος μεταφράζει ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Αντώνη Σαμαρά, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ογκώδεις, βίαιες διαδηλώσεις και αναταραχές ούτε καν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή σε σχέση με έναν χρόνο πριν, υπογραμμίζει ο Ντρένος, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον «φρέσκο» και νέο σε ηλικία Αλέξη Τσίπρα που πριν τις εκλογές έμοιαζε ως ο κατάλληλος να αναλάβει την εξουσία σε μια χώρα με παραπαίουσα οικονομία. Ωστόσο, μετά την ετυμηγορία της κάλπης, ο Αντώνης Σαμαράς – παρότι έκανε ένα ξεκίνημα με πολλές δυσκολίες – κατάφερε να σχηματίσει μια ασυνήθιστη κυβέρνηση συνασπισμού που ήταν αντιμέτωπη με μια ηράκλεια πρόκληση: να πείσει τους ολοένα και πιο επιφυλακτικούς διεθνείς δανειστές, ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις αυστηρές απαιτήσεις προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης.
«Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Α. Σαμαράς τα κατάφερε και έκτοτε η ορμή του ΣΥΡΙΖΑ άρχιζε να κοπάζει», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος προχωρά σε σύγκριση του Α. Τσίπρα με τον Α. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι παρά την ποσοστιαία άνοδο του κόμματός του, ο Τσίπρας δεν είναι η ηγετική μορφή που ήταν ο Α. Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ. Προσθέτει μάλιστα ότι η κυπριακή κρίση δεν βοήθησε τον Α. Τσίπρα, «αφού ενίσχυσε αυτά ακριβώς τα στοιχεία στην ηγεσία του κόμματός του που ήλπιζε να περιθωριοποιήσει».
Αντιθέτως, γράφει ο Σ. Ντρένος, με την χαμηλών τόνων, αλλά αποτελεσματική του διακυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και «έχει επιδείξει μια μη αναμενόμενη δεξιότητα και αποφασιστικότητα στο να κατευθύνει την χώρα, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης κατάστασης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου