11.5.13

Ο γιος του εφοπλιστή που κάνει... Τοσκάνη τη Μεσσηνία !!!

Το καλό όνομα θέλει πολλά χρόνια για να γίνει και μία στιγμή για να χαλάσει». 
Στην παρακαταθήκη αυτήν του ευπατρίδη εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου προσπαθεί να μείνει πιστός ο 42χρονος, χαμηλών τόνων γιος του Αχιλλέας, που έχει αναλάβει τα ηνία του τελευταίου δημιουργήματος του πατέρα του, του τουριστικού θερέτρου της Μεσσηνίας TEMES - Costa Navarino. 
Το 1980, όταν ο καπετάν-Βασίλης ξεκινούσε να αγοράζει οικόπεδα στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ο Αχιλλέας ήταν μόλις εννέα χρόνων. 
Μερικά χρόνια αργότερα θα σπουδάσει στη Λοζάνη τουριστικές επιστήμες στην Ecole Hoteliere de Lausanne, την παλαιότερη και διεθνώς καλύτερη σχολή, από την οποία έχουν αποφοιτήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ.

Το τουριστικό συγκρότημα της Μεσσηνίας υπήρξε για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο η καλύτερη «πρακτική άσκηση» για να εμπεδώσει όσα είχε διδαχτεί στην Ελβετία, κατέχοντας από ίο 1995 τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην TEMES. «Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή, εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά το 2005 ο καπετάν-Βασίλης, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του.

Η «θητεία» του Αχιλλέα δίπλα στον πατέρα του, που συνήθιζε να του λέει «όταν έχεις κάτι σημαντικό και δύσκολο να κάνεις, άπαξ και το αποφασίσεις, να είσαι από τσιμέντο», ήταν καθοριστική. Βίωσε σε «πρώτο βαθμό» τις περισσότερες από 60 δίκες στις οποίες είχαν σύρει τον καπετάν-Βασίλη αλλά και τον καφκικό λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας που έπρεπε να διασχίσει ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής ώστε το όραμά του να αποκτήσει «σάρκα και οστά». Και ίσως αυτή να υπήρξε η αιτία, η καλή γνώση των δυσκολιών που συναντούν οι ελληνικές επενδύσεις, που ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος είναι από το 2011 αντιπρόεδρος του Invest in Greece.

Νέες επενδύσεις
Σήμερα το Costa Navarino έχει εγκαθιδρυθεί στη διεθνή τουριστική αγορά, ενώ ανήκει στους εργασιακά καλύτερους χώρους της Ελλάδας, απασχολώντας περισσότερα από 1.200 άτομα. 

Χωρίς να εγκαταλείπει τον στόχο του, να μετατρέψει τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει-, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος σχεδιάζει νέες επενδύσεις στον τουρισμό, με την TEMES να έχει καταθέσει προσφορές για την έκταση της Αφάντου Ρόδου και το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Οι προοπτικές που παρουσιάζουν τα δύο «φιλέτα» για την υλοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων και τη δημιουργία γηπέδων γκολφ θα επέτρεπαν στον κ. Κωνσταντακόπουλο να αναπαραγάγει το μεσσηνιακό «θαύμα». Επιδίωξή του είναι να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν για όλον τον χρόνο και γι΄ αυτό το Costa Navarino διαθέτει συνεδριακό κέντρο, εγκαταστάσεις μπόουλινγκ και μπάσκετ και, βέβαια, γήπεδα γκολφ.

Η συμμετοχή του κ. Κωνσταντακόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο της Aegean Airlines και στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas (μέσω της Costamare) επιτρέπει τη δημιουργία πολύτιμων συνεργειών, δεδομένου ότι καταλύτης για την επιτυχημένη λειτουργία ενός τουριστικού καταλύματος είναι η ευκολία πρόσβασης σε αυτό. Την ίδια στιγμή, ο εφοπλιστής, που προτιμά τις πράξεις από τα λόγια, φέρεται ότι θα συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, προσπαθώντας, από την πλευρά του, να εμποδίσει τον αφελληνισμό του ιστορικού ιδρύματος.

Και με τον καπετάν-Βασίλη να αναφέρει συχνά στους τρεις γιους του ότι «δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μόνο γνωστά και άγνωστα», ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος επεκτείνει τα σχέδιά του και στον ακαδημαϊκό χώρο: τον περασμένο Φεβρουάριο εξελέγη μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σημειώνοντας στην αίτησή του ότι ενδιαφέρεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση στην Πελοπόννησο.

Διεθνής τουριστικός προορισμός

Το Costa Navarino αποτελεί έναν διεθνή πολυτελή τουριστικό προορισμό, έχοντας λάβει διάκριση από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα του CNN ως ένα από τα καλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα παγκοσμίως. Τα spa έκτασης 4.000 τ.μ., με τις θεραπείες που στηρίχτηκαν σε περιγραφές που βρέθηκαν χαραγμένες σε πινακίδες με τη Γραμμική Β΄ γραφή στο ανάκτορο του Νέστορα και χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου, έχουν καταφέρει να πείσουν και τον πλέον κακόπιστο κριτή.

Όπως και τα «Dunes Course» και «Bay Course», τα δύο γήπεδα γκολφ, 18 οπών το καθένα, που έχουν σχεδιαστεί από τους παγκόσμιους πρωταθλητές Bernhard Langer και Robert Trent Jones Jr και τα οποία διαχειρίζεται η Troon Golf. Η επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ,

από τα οποία έχουν δαπανηθεί, έως σήμερα, 550 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, έχει μετατρέψει τη Μεσσηνία σε τουριστικό κέντρο. Η δημιουργία της βάσης «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Aegean Airlines στη Μεσσηνία, που θα συνδέει την περιοχή με 9 προορισμούς σε 5 χώρες, αλλά και ο αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού, που σε πρώτη φάση θα φτάνει έως την Πάτρα, έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τον νομό, που παραδοσιακά στηριζόταν στην αγροτική παραγωγή. Ο Ίθαν Χοκ, ο Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, η πριγκίπισσα του Μαρόκου, Λάλα Σάλμα, και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Χάμαντ Μπιν Τζάσιμ μπιν Τζάμπερ αλ Θάνι, συγκαταλέγονται στη λίστα των ξένων VIPs που έχουν επισκεφθεί το resort.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 2ας Μαΐου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου