18.10.18

Προς κατάργηση ο μειωμένος ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου

Τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν στο τέλος Δεκεμβρίου στο ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ 30% στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται και το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την τελευταία 6μηνη παράταση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω,  που πήρε με επεισοδιακό τρόπο η Ελλάδα λόγω του βέτο που άσκησαν οι Γερμανοί στο Eurogroup του Ιουνίου, οι δανειστές δεν αναμένεται να ανάψουν ξανά το πράσινο φως για νέα παράταση.
Με το  θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 να κυριαρχεί στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εταίρους το θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά έχει σχεδόν ξεχαστεί. Οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να παρατείνει το ευνοϊκό μέτρο την ώρα μάλιστα που έχει ενεργοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Μάλιστα, μια πιο προσεκτική ματιά τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου όσο αι αυτού που κατέθεσε ο Γιώργος Χουλιαράκης στην Κομισιόν δείχνει ότι έχει εξαφανιστεί από τις σελίδες των σχεδίων οποιαδήποτε αναφορά για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά. Ειδικά στο σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες στο οποίο αναφέρονται τα θετικά μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει το 2019 όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες, η χορήγηση επιδόματος στέγασης δεν περιλαμβάνεται η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ νησιά του Αιγαίου.
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.
Πιο συγκεκριμένα, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από  την 1η Ιανουαρίου 2019, στα 5 νησιά:
1. Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
2. Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και  γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
3. Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί,  και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου