17.10.18

Οικονομικός αποκλεισμός του Αγ. Όρους, λέει η Μόσχα

Οικονομικού περιεχομένου μέτρα λαμβάνει τo Πατριαρχείο Μόσχας, με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλεία του πατριαρχείου Ουκρανίας. 
Τι κάνουν οι Ρώσοι;
Απαγορεύουν στα μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεύχονται και να λαμβάνουν θεία Κοινωνία στα μοναστήρια και στους ναούς του Αγίου Όρους, δήλωσε ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Kυρίλλου, και ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ, γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Ρωσικού Πατριαρχείου.
Τί σημαίνει αυτό πρακτικά για το Άγιον Όρος και την Ελλάδα; Ο Γιώργος Θεοχάρης στο «Βήμα Ορθοδοξίας» σημειώνει: 
Σημαίνει ότι θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός επισκεπτών από την Ρωσία στις περιοχές, όπου μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεδομένου ότι ο ρωσικός τουρισμός είναι στην βάση του κυρίως «θρησκευτικός». Οι κληρικοί θα αποφεύγουν τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές, αφού δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες, για τον φόβο της τιμωρίας. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν και άλλους προσκυνητές, αφού οι κληρικοί της Ρωσίας ηγούνται συνήθως προσκυνηματικών γκρουπ για το Άγιον Όρος και την Ελλάδα.
Όσον αφορά τους λαϊκούς, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμορφωθούν με την εντολή της Εκκλησίας τους, αφού, σε αντίθεση με τους κληρικούς, οι συνέπειες για αυτούς θα είναι καθαρά πνευματικές. Το βέβαιο είναι πάντως ότι η «οδηγία» αυτή του Πατριαρχείου Μόσχας θα έχει βαριές συνέπειες για τον τουρισμό της Χαλκιδικής, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Εάν οι απλοί Ρώσοι χριστιανοί προσευχηθούν σε οποιεσδήποτε εκκλησίες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, όπου ανήκει και το Άγιον Όρος και μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα πρέπει να μετανοήσουν για την αμαρτία τους αυτήν κατά την εξομολόγηση!
Όσον αφορά την σχέση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κωνσταντινούπολης, ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ εξήγησε ότι «από τώρα και στο εξής, μέχρι να αλλάξει η στάση της Κωνσταντινούπολης, οι Ρώσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λατρεία, στην θεία Κοινωνία ή στην προσευχή σε εκκλησίες υπό τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. Ούτε θα τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε άλλα μυστήρια».
«Eάν αρνούνται να συμμορφωθούν προς αυτές τις απαγορεύσεις, οι κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας θα υποστούν τις κανονικές συνέπειες, ενώ οι λαϊκοί θα χρειαστούν μετάνοια και εξομολόγηση, λόγω της ανυπακοής τους στην Εκκλησία», δήλωσε ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ στο πρακτορείο Interfax. Ο ιερέας επεσήμανε ότι αυτή η απαγόρευση ισχύει και για όλους τους υπάρχοντες ναούς της Κωνσταντινούπολης, τους ναούς που βρίσκονται σε λειτουργία στην Μικρά Ασία, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα (συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου, ενός από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων επισκεπτών της Ελλάδας).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου