19.10.18

Κίνδυνος θανάσιμης μόλυνσης από τον ανοξείδωτο μεταλλικό νεροχύτη στην κουζίνα

Κίνδυνος θανάσιμης μόλυνσης από τον ανοξείδωτο μεταλλικό νεροχύτη στην κουζίνα
Οι νεροχύτες από ανοξείδωτο χάλυβα και οι βρύσες κουζίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της θανάσιμης Νόσου των Λεγεωνάριων, αποκαλύπτει νέα έρευνα.
Η ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για τη Νόσο των Λεγεωνάριων, η οποία έχει συνδεθεί προηγουμένως με τη σκουριά, είναι υψηλότερη στις βρύσες από ανοξείδωτο χάλυβα, σύμφωνα με την μελέτη.
Τέτοιες βρύσες πιστεύεται ότι ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων, καθώς η προστατευτική επικάλυψή τους, συνήθως αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου, προωθώντας τη σκουριά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) συστήνει ότι τα υδραυλικά συστήματα ζεστού νερού θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ 50 °C και 60 °C, καθώς επίσης και να λειτουργούν τακτικά οι βρύσες για να αποφεύγεται η παραμονή του (στατικού) νερού στις σωλήνες για πολύ καιρό.
Η νόσος των λεγεωνάριων, η οποία προκαλεί πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πυρετό και σύγχυση, επηρέασε περίπου το 7.000 άτομα στην Ευρώπη το 2015, ωστόσο, το ECDC πιστεύει ότι ενδέχεται να έχουν υπάρξει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις που δεν έχουν αναφερθεί.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Ερευνητές από την Ολλανδία ανέλυσαν τέσσερα συστήματα πόσιμου νερού που συνήθως βρίσκονται σε σπίτια. Και τα τέσσερα υδραυλικά συστήματα, τα οποία το καθένα περιελάμβανε κομμάτια από ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικό ορείχαλκο και απλό ορείχαλκο στις βρύσες και τους πάγκους, ήταν γεμάτα με μη χλωριωμένο πόσιμο νερό.
Το πρώτο σύστημα ήταν γεμάτο μόνο με πόσιμο νερό. Το δεύτερο με πόσιμο νερό και σκουριά από χυτοσίδηρο. Το τρίτο μολύνθηκε επίτηδες με το βακτήριο Legionella anisa, το οποίο είναι το πιο κοινό στέλεχος βακτηρίων στην Ολλανδία. Και το τέταρτο μολύνθηκε με το απλό βακτήριο Legionella (το πιο κοινό βακτήριο που προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων) και με σκουριά.
Σε διάρκεια πάνω από 34 μήνες, ελήφθησαν 450 δείγματα κρύου νερού από τα συστήματα και δοκιμάστηκαν για το βακτήριο Legionella
Διαπιστώθηκε ότι οι βρύσες από ανοξείδωτο χάλυβα είχαν την μεγαλύτερη συγκέντρωση του βακτηρίου που προκαλεί τη Νόσο των Λεγεωνάριων.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι βρύσες από ανοξείδωτο χάλυβα που περιείχαν μολυσμένο νερό και πρόσθετη σκουριά είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις Legionella, ενώ τα βακτήρια ήταν παρόντα στο 46,4% των δειγμάτων
Η ίδια βρύση, η οποία ήταν μολυσμένη αλλά δεν περιείχε σκουριά σε διαφορετικό δείγμα, είχε τα βακτηρίδια σε ποσοστό μόλις 14,3% των περιπτώσεων
Η ανάπτυξη των ειδών Legionella πιστεύεται ότι αυξάνεται όταν η προστατευτική επίστρωση σε ανοξείδωτα εξαρτήματα καταρρέει/αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει τη σκουριά με την ανάπτυξη βακτηριδίων
Οι ερευνητές έγραψαν: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τύπος της βρύσης που χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα πόσιμου νερού και η παρουσία, ή η απουσία σκουριάς επηρεάζει την ανάπτυξη του βακτηρίου Legionella»
Προσθέτουν, ότι οι βρύσες θα πρέπει να αξιολογούνται για τον κίνδυνο βακτηριδίων τους πριν από την πώλησή τους.
Ωστόσο, ο Victor Yu από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι η σύνδεση ανάμεσα στις βρύσες από ανοξείδωτο χάλυβα και τη νόσο των λεγεωνάριων είναι ασαφής, από την στιγμή που δεν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που πραγματικά αρρώστησαν από την ασθένεια.
Το διαβάσαμε στο iatropedia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου