20.10.18

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ο Καμμένος φυσικά...

Του Μανόλη Καψή

Ας δούμε τη θετική πλευρά των τελευταίων εξελίξεων. Μπορεί να χάσαμε τον Κοτζιά, αλλά έχουμε υπουργό
Εξωτερικών τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγο. Και αντιπαρέρχομαι ως φθηνή κριτική, διαφορά σχόλια του τύπου ότι θα είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ που θα μιλάει με τους ομολόγους του με τη γλώσσα του σώματος. Είναι ο πρωθυπουργός. Άσε που υπάρχει κάπου στα υπόγεια του υπουργείου και η χρυσή εφεδρεία που ακούει στο όνομα Γιώργος Κατρούγκαλος, που παίζει στο ένα χέρι τη διεθνή πολιτική. Και λίγα λέω.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το θέαμα ήταν ολίγον αποκαρδιωτικό, και όχι μόνο για τους συναδέλφους της Εφ.Συν., που δικαιολογημένα έχουν φορέσει πλερέζες. Να τα έχεις δώσει όλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, να έχεις βγάλει ακροδεξιό ακόμα και αυτόν τον Βουκεφάλα και να σου προκύπτει Καμμένος, είναι λίγο βαρύ. Αλλά και το θέαμα του πρωθυπουργού να παρακαλάει τους υπουργούς του να μη ρίξουν την κυβέρνηση, ή να μένει σιωπηλός, ενώ ο ένας υπουργός κατηγορεί τον άλλο για λαμογιές, επίσης δεν εμπνέει και μεγάλη εμπιστοσύνη. Λίγη οργάνωση, παιδιά.

Το συμπέρασμα είναι προφανές. Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Είναι εκείνη η στιγμή στον (κάθε) κυβερνητικό βίο που ό,τι και να σχεδιάσεις, ό,τι και να κάνεις, σου βγαίνει ανάποδα. Κάνεις συμφωνία για να στριμώξεις τον Μητσοτάκη και σου φεύγει ο Κοτζιάς. Λες ότι δεν θα κόψεις τις συντάξεις και καταρρέει το Χρηματιστήριο. Λες ότι θα μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ και σε βγάζει η δημοσκόπηση μείον 10 μονάδες. No mercy.

Ο πρωθυπουργός επιμένει, γιατί υποθέτω, ελπίζει να ρεφάρει. Δεν θα κόψει τις συντάξεις, θα δώσει κάτι από το υπερπλεόνασμα, θα ανοίξουν οι φάκελοι που μελετάει ο Πολάκης αγκαλιά με τον Μίμη, μπορείς πάντα να ελπίζεις. Η ελπίδα ως γνωστόν....

Από αυτό που δεν θα ρεφάρει ποτέ ο κ. Τσίπρας, είναι από τον σφικτό εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο. Του έχει κάνει κουρέλια την πάλαι ποτέ "θεσμική αξιοπρέπεια" της παραδοσιακής αριστεράς, που συμβόλιζαν οι Λ. Κύρκος και Η. Ηλιού. Του έχει φάει δύο υπουργούς. Έχει εξευτελίσει κάθε έννοια κυβερνητικής συνοχής ακόμα και αυτής της κοινής λογικής. Έχει κάνει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς ανέκδοτο. Και έχει φορτώσει στο κυβερνητικό καραβάνι προσωπικότητες κύρους, όπως ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Κώστας Ζουράρις. Κυρίως όμως του έχει "στραπατσάρει" το πρωθυπουργικό προφίλ. 

Στο ερώτημα ποιος κάνει κουμάντο, η απάντηση είναι σαφής. 
Ο Καμμένος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου