30.6.19

Γιατί ο Τσίπρας είπε «απεταξάμην» τον Καραμανλή

«Απετάξω τον Καραμανλή;». «Απεταξάμην» αναφωνούν όλοι εν χορώ στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και ετεροχρονισμένα, και αρχίζουν δειλά δειλά το πολιτικό φλερτ με τον «παπανδρεϊσμό», αφού πρώτα βάλουν κατά του «καραμανλισμού».
 
Η πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και των εκλογών της 7ης Ιουλίου, αλλά και η πανστρατιά που βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά της ΝΔ, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οδηγεί σε αλλαγή πορείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα κυρίως στην επομένη των εκλογών, προχωρούν με ένταση τις τελευταίες ώρες στην αποδόμηση της περιόδου της πρωθυπουργίας Καραμανλή, τονίζοντας τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας.
Το πιο ηχηρό μήνυμα ήταν αυτό του πρώην υπουργού και
υποψήφιου στην Α΄ Αθηνών Νίκου Φίλη, ενώ η αρχή είχε γίνει δειλά δειλά από τον ίδιο τον Τσίπρα το περασμένο Σάββατο, με μια διατύπωση που ήταν η πρώτη τροχιοδεικτική βολή προς τον πρώην πρωθυπουργό. «Η ΝΔ άφησε 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα, ένα έλλειμμα κοντά στο 13%, που ήταν και η αφορμή για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ» ήταν η φράση του Τσίπρα (συνέντευξη στο cnn.gr), που έδωσε το σύνθημα για την επίθεση στον καραμανλισμό, ο οποίος έχαιρε ιδιότυπης πολιτικής ασυλίας επί τουλάχιστον επτά έτη. Ο Τσίπρας όμως προχθές το βράδυ (στο Οpen) προχώρησε σε ευθεία επίθεση στον Καραμανλή και μάλιστα ονομαστικά. «Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε δέκα χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά, άρα ενάμισι λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής. Μετά από δέκα χρόνια σιωπής θα περίμενα κι εγώ να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα... Ηταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα στα Μνημόνια. Αφησε τη χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές και έφυγε στη μέση, παραδίδοντας στον επόμενο, δεν κάθισε να δώσει τη μάχη» είπε, αλλά φρόντισε να ασκήσει δριμύτατη επίθεση και στον Γιώργο Παπανδρέου.
Η πιο χαρακτηριστική κίνηση του Τσίπρα να στήσει γέφυρες με τον καραμανλισμό ήταν με την ομιλία του τον Μάρτιο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ και πατριάρχη της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Τότε υπήρξε συνειδητή στρατηγική επιλογή η πολιτική προστασία του Καραμανλή, η κίνηση του οποίου να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόχλησε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, αναίτια, καθώς ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, για όσους γνωρίζουν τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς στα ενδότερα της συντηρητικής παράταξης.

«Καυτή πατάτα»

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει τον Καραμανλή και να κλείσει το μάτι ουσιαστικά στους παπανδρεϊκούς με την αναφορά πολλών στελεχών του, ότι ο πρώτος έβαλε τη σφραγίδα του στη χρεοκοπία της χώρας και ο δεύτερος πήρε στα χέρια του ως Πρωθυπουργός την «καυτή πατάτα», συνδέεται με τις μετεκλογικές διεργασίες. Παρά την ετεροχρονισμένη αντίδραση κατά του καραμανλισμού, ο Τσίπρας θέλει με αυτή την κίνησή του να προσελκύσει περισσότερο τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, καθώς έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο - ύστερα από συνέδριο - να βάλει το κόμμα σε άλλες ράγες. Εξάλλου, το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Γι' αυτό και χθες είπε ότι έλαβε «γενναίο δάνειο» και όσοι τον ψήφισαν δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινούνται στον ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Παράλληλα, θα γίνουν και κινήσεις για να υπάρξει και καλή επικοινωνία και ώσμωση με τον Γιώργο Παπανδρέου και ως εκ τούτου ήταν αναγκαία συνθήκη η αποδόμηση του Καραμανλή. Εξάλλου, ο Παπανδρέου είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα και τις κινήσεις του Τσίπρα στο ευρύτερο περιβάλλον και με φόντο και το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που δημιουργήθηκε. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα θα υπάρξει και συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται στην Αθήνα και η Σκα Κέλερ, επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων και υποψήφια για την προεδρία της ΕΕ, η οποία αναμένεται να δηλώσει στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Άρης Ραβανός
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου