4.7.19

Θερμοπληξία - θερμική εξάντληση: Eνδείξεις και συμπτώματα

Διανύουμε τις πιο θερμές ημέρες για αυτό το καλοκαίρι. Κι ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις διακοπές τους και την θάλασσα, κάνουν ηλιοθεραπεία ή επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ και ξεχνούν το πόσο εκτίθενται στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή τους.
Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί, ότι οι επί μακρόν υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να κλιμακωθούν τα επόμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κύματα καύσωνα ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων, από ότι οι τυφώνες, οι ανεμοστρόβιλοι, οι πλημμύρες και οι σεισμοί μαζί.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας ή θερμικής εξάντλησης. Η θερμοπληξία μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για έναν μεγάλο αριθμό θανάτων στις Η.Π.Α.
Ποιές είναι όμως οι ύποπτες ενδείξεις;
Θερμική εξάντληση
Η θερμική εξάντληση είναι η κατάσταση στην οποία περιέρχεται το σώμα όταν, εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης, χάνει υγρά και νάτριο.
Η εξάντληση του οργανισμού συνήθως προκαλεί λιποθυμία, ναυτία, ταχυκαρδία και υπερβολική εφίδρωση. Το άτομο που παθαίνει θερμική εξάντληση, πρέπει να μεταφερθεί, το συντομότερο δυνατό σε σκιερό και δροσερό μέρος και να του χορηγηθούν υγρά ώστε να ισορροπήσει και πάλι η θερμοκρασία του σώματός του.
Θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι μια εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α., οφείλεται σε ανεπάρκεια ή δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού, μπορεί να προκαλέσει πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, εγκεφαλική βλάβη και να επιφέρει τον θάνατο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου