5.7.19

Ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων - Το ιστιοπλοϊκό σκάφος WWF “Blue Panda” φτάνει στο Ιόνιο!

Το “Blue Panda” θα βρεθεί σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη (20-30 Ιουλίου) στο πλαίσιο της εκστρατείας του ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη Γαλλία και την Ιταλία, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF “Blue Panda” καταφθάνει σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τρία εμβληματικά νησιά του Ιονίου που απειλούνται από τις εξορύξεις: τη Ζάκυνθο (20-22 Ιουλίου), την Ιθάκη (24-26 Ιουλίου) και την Κεφαλονιά (28-30 Ιουλίου). Κατά την παραμονή του “Blue Panda” στη χώρα μας, θα υλοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό δράσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών γύρω από τον σημαντικότερο νέο κίνδυνο που απειλεί τις ελληνικές θάλασσες, τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ταξίδι του “Blue Panda” στη χώρα μας γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας του WWF στη Μεσόγειο, με στόχο την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, μέσα  στους επόμενους μήνες, το “Blue Panda” θα διασχίσει τη Μεσόγειο (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο), προκειμένου να αναδείξει τη μοναδική μεσογειακή βιοποικιλότητα και τις άμεσες απειλές που δέχεται, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα, η υπεραλίευση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Δράσεις του “Blue Panda” στο Ιόνιο

Κατά την παρουσία του “Blue Panda” στα τρία αυτά νησιά, θα υλοποιηθούν ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για όλους τους πολίτες που θα έχουν ως κεντρικό άξονα τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια διαδραστική έκθεση φωτογραφίας για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξορύξεις σε περιβάλλον και οικονομία, να καταδυθεί εικονικά στον βυθό της θάλασσας και να κολυμπήσει με δελφίνια βιώνοντας μια μοναδική VR εμπειρία, να ανέβει στο σκάφος του WWF, να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων!
Παράλληλα, σε κάθε νησί θα υλοποιηθεί μια μεγάλη κεντρική δράση. Ειδικότερα, στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί μια καλλιτεχνική εκδήλωση- έκπληξη ενάντια στις εξορύξεις. Αντίστοιχα, στην Ιθάκη (25/7) θα «αποκαλυφθεί» ένα μεγάλο graffiti με θέμα τις εξορύξεις που θα κοσμεί για εκείνες τις ημέρες τοίχο σε κεντρικό σημείο του νησιού, ενώ στην Κεφαλονιά (Σάμη, 29/7) θα διοργανωθεί δωρεάν συναυλία με τη δημιουργό και ερμηνεύτρια Ματούλα Ζαμάνη που ενώνει τη φωνή της με αυτή της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Όλες οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Blue Panda” είναι ανοιχτές για το κοινό, με ελεύθερη συμμετοχή, και το WWF Ελλάς περιμένει να υποδεχτεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών αυτών στο σκάφος για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάζει το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Το Ιόνιο λέει «όχι» στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Τα νησιά αυτά αποτελούν τρεις μόνο από τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τα σχέδια για εξορύξεις στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε πετρελαϊκές εταιρείες μία θαλάσσια έκταση περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και φτάνει έως και τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το Ιόνιο αποτελεί ένα παγκόσμιας οικολογικής αξίας οικοσύστημα που απειλείται ήδη από το πρώτο κιόλας στάδιο των σεισμικών υποθαλάσσιων ερευνών, καθώς αυτές γίνονται με την πρόκληση τεράστιας έντασης ήχων που αποπροσανατολίζουν, παρεμποδίζουν και πολλές φορές οδηγούν σε θάνατο τη θαλάσσια ζωή στην περιοχή (π.χ. φυσητήρες, δελφίνια, χελώνες καρέτα, κτλ.). Παράλληλα, οι εξορύξεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες και την εθνική οικονομία, καθώς στην απευκταία, αλλά πιθανή περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος, προκαλείται στο Ιόνιο ζημιά της τάξης των €1,78 δισ. σε ορίζοντα 25 ετών, ενώ καταρρέουν «εν μία νυκτί» 25.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουριστικό τομέα στην περιοχή.

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων “Blue Panda”

  • Ζάκυνθος: Σάββατο 20/7 - Δευτέρα 22/7
Πού: Λιμάνι Ζακύνθου
Ώρες λειτουργίας δράσεων στο καράβι: Κάθε μέρα από τις 18.00 έως και τις 22.00 (με εξαίρεση την πρώτη μέρα 20/7, οπότε και οι δράσεις θα ξεκινήσουν στις 20.00)
Καλλιτεχνική εκδήλωση ενάντια στις εξορύξεις: η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες (ελεύθερη συμμετοχή)
  • Ιθάκη: Τετάρτη 24/7 - Παρασκευή 26/7
Πού: Λιμάνι Βαθύ Ιθάκης
Ώρες λειτουργίας δράσεων στο καράβι: Κάθε μέρα από τις 18.00 έως και τις 22.00
Εγκαίνια graffiti: Πέμπτη 25/7
* Το graffiti θα δημιουργήσει η ομάδα καλλιτεχνών της UrbanAct (https://urbanact.gr/)
  • Κεφαλονιά: Κυριακή 28/7 – Τρίτη 30/7
Πού: Λιμάνι Σάμης
Ώρες λειτουργίας δράσεων στο καράβι: Κάθε μέρα από τις 18.00 έως και τις 22.00
Συναυλία: Δευτέρα 29/7- Παραλία Λουτρό, Σάμη (Δωρεάν είσοδος)
* Τη συναυλία διοργανώνει η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με την υποστήριξη του WWF Ελλάς

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου