6.7.19

Παράδοση άνευ όρων για τον Τσίπρα – Βλέπουν να έρχεται συντριπτική ήττα στις εκλογές

Η ώρα της κρίσης έφτασε, οι τελευταίες προεκλογικές ομιλίες σφραγίζουν μια περίοδο η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα «βουβή».
Ήταν από τις πιο χαλαρές προεκλογικές περιόδους των τελευταίων ετών, μιας και όλη η πόλωση, η οργή, η αποδοκιμασία των πολιτών βγήκε στις 26 Μαΐου. Εκείνες οι ευρωεκλογές ήταν οι πιο… εθνικές εκλογές που έγιναν ποτέ.
Οι πολίτες ψήφισαν τότε λες και ψήφιζαν για νέα κυβέρνηση, έβγαλαν το… άχτι τους στις ευρωκάλπες και φυσικά στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους.
Και είναι αυτό ένα στοιχείο που θα κρίνει το ποσοστό της αποχής την Κυριακή. Αν δηλαδή ο κόσμος εκτονώθηκε μετά από 4 χρόνια και δεν πάει να ψηφίσει, αν και τώρα είναι κρισιμότερο το διακύβευμα.
Ένα ποσοστό αποχής κοντά ή και πάνω από
40% θα ήταν το πιο πιθανό σενάριο, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα μπάνια του λαού είναι σε εξέλιξη και χιλιάδες πολίτες εργάζονται σε τουριστικές περιοχές και δεν θα πάνε να ψηφίσουν.
Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, και με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, κρυφών και φανερών, ούτε οι εταιρείες στοιχημάτων θα έβαζαν λεφτά στο ποιος θα είναι ο νικητής διότι θα έχαναν από την πρώτη στιγμή.
Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν υπάρχει γυρισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ήττα θα είναι συντριπτική καθώς η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές και οδηγείται κοντά ή και πάνω στο 40%.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται δεδομένη, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό ο οποίος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει έστω και με μία ψήφο και θα κάνει τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην ιστορία.
Οι υπουργοί και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν πλέον παραιτηθεί. Δεν είναι μόνον ότι στο Μαξίμου έχουν μαζέψει τα πάντα και καταστρέφουν έγγραφα, είναι ότι και σε δημόσιες πλέον συζητήσεις ομολογούν την ήττα και μάλιστα αποδέχονται ότι θα είναι μεγάλη η διαφορά. Η κακή για άλλη μια φορά προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα δείχνει ότι η ήττα έχει γίνει πλέον κτήμα και των οπαδών του κόμματος.

Αποδέχθηκαν την ήττα τους

Την Παρασκευή σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην είναι η διαφορά πάνω από 10 μονάδες και να προσεγγίσει το κόμμα το 30%. «Μόνο αυτό μας έχει απομείνει, μόνο αυτό έχουμε ως στόχο», έλεγε δείχνοντας την πλήρη απογοήτευση που υπάρχει. Θεωρούν ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, αποδέχονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και απλά κάνουν κινήσεις να κλείσουν τη διαφορά με τη ΝΔ και να αναδείξουν έναν κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην Κουμουνδούρου ο υπέρ πάντων αγώνας είναι πλέον το 30% και τα μονοψήφια νούμερα της διαφοράς έτσι ώστε να μπορούν να πουν το βράδυ της Κυριακής ότι είναι εδώ, είναι ισχυροί και δεν έχασαν πολλές εκλογικές δυνάμεις από το 36% του 2015.
Όπως κάποτε ο Σαμαράς πίστευε στην «αριστερή παρένθεση», έτσι και τώρα ο Τσίπρας ελπίζει σε μια «δεξιά παρένθεση» με τον ίδιο να έρχεται ως σωτήρας. Αλλά αυτό μόνο με ένα ποσοστό κοντά ή και πάνω από 30% θα μπορούσε να γίνει.
Και ορθώς θα ήταν επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο αποτέλεσμα, παρά την απώλεια της εξουσίας.
Η πρωτιά, λοιπόν, έχει κλειδώσει, η διαφορά είναι το στοίχημα και κυρίως αν θα είναι τεράστια. Κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν την ψαλίδα κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δηλαδή μεταξύ 8 και 9 μονάδων.
Κάποιοι επιμένουν, ωστόσο, ότι αυτή η διαφορά κινείται ακόμη και στα όρια των 14-15 μονάδων, σίγουρα όμως πάνω από 10 μονάδες που θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και θα καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.
Το σενάριο που «χτίζεται» τις τελευταίες ώρες είναι ότι η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει και το 40%, και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτω από 30%, ίσως γύρω στο 26% – 27%.

Αυτοδυναμία

Η αυτοδυναμία είναι ένα από τα στοιχήματα της Κυριακής, ίσως όχι τόσο αν θα επιτευχθεί αλλά με ποιο τρόπο. Δηλαδή πιστεύουν όλοι ότι ο Μητσοτάκης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και περιμένουν τον αριθμό των βουλευτών. Ο στόχος της ΝΔ είναι 160 βουλευτές και άνω.
Αναφορικά με τα άλλα κόμματα, κλειδώνει η τρίτη θέση για το ΚΙΝΑΛ, όμως, το ποσοστό αναμένεται να κινηθεί σ’ αυτό των ευρωεκλογών ίσως και πιο κάτω. Φαίνεται να μην είναι πάντως κοντά στον στόχο, δηλαδή στο 10% ή και παραπάνω.
Από εκεί και μετά ενδιαφέρον έχει η βουτιά της Χρυσής Αυγής, ακόμη και στο όριο της εισόδου της Βουλής, η σταθερότητα του ΚΚΕ πέριξ του 5%, και το θρίλερ με την είσοδο της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα 25 στη Βουλή. Με περισσότερες πιθανότητες να μπουν.
Η είσοδός τους ή όχι θα κρίνει και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει η Νέα Δημοκρατία με τα σενάρια να παίζουν μεταξύ των 155 και 165 βουλευτών.
Η δημοσκόπηση της Marc για τον Αντέννα δείχνει και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Παγίωση του αποτελέσματος πάνω από 10 μονάδες, καθαρή αυτοδυναμία, 7-κομματική Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ποσοστό πάνω από αυτόν των ευρωεκλογών αλλά όχι και τόσο διαχειρίσιμο αν η διαφορά κινηθεί στις 12 ή και παραπάνω μονάδες. 
 
  Bασ. Κανέλλης
in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου