4.7.19

Μακριά νύχτα για τα χωριά της Κύμης

Οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, αναμένεται να κρίνουν την εξέλιξη της φωτιάς στον δήμο Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια. 
Από την ώρα που αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα, η πυροσβεστική ενισχύει τις επίγειες δυνάμεις της, μεταφέροντας και άλλα πεζοπόρα τμήματα από την Λαμία. Από τις 3 το μεσημέρι η φωτιά καίει ό,τι βρει μπροστά της, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Μακρυχώρι. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο χωριό απειλήθηκε από δύο σημεία και οι πυροσβέστες απομάκρυναν από το χωριό τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή από εδάφους και αέρος έδιναν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν την καταστρεπτική πορεία της πυρκαγιάς. 
Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα μέτωπο 4 περίπου χιλιομέτρων και μάλιστα μέχρι πριν από λίγο επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία. Συγχρόνως 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 2 τμήματα πεζοπόρων από τη Λαμία, επιμένουν σε μία ξεχωριστή μάχη για να αποτρέψουν τις φλόγες να φτάσουν στο χωριό Θαρούνια.
Οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν την ένταση της φωτιάς μέσα στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε απόκρημνες περιοχές και η ένταση των ανέμων είναι μεγάλη. 
Η φωτιά ξεκίνησε σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μία έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μανίκια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από 6 μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων. Πλησίασαν απειλητικά σε απόσταση 1 χλμ. το χωριό Μακρυχώρι, έχοντας μάλιστα αναπτύξει δύο μεγάλα μέτωπα. Τα επίγεια και τα εναέρια μέσα, με τη βοήθεια από μηχανήματα και υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έφτασαν εκεί, ανέκοψαν την πορεία της.
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το μέτωπο της φωτιάς κινείτο προς το χωριό Θαρούνια και εκεί πλέον οι πυροσβέστες εστιάζουν τις προσπάθειές τους. Μάλιστα, οι επίγειες δυνάμεις λίγο μετά τις 9 το βράδυ ενισχύθηκαν και με νέα πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία μέσα στη νύχτα. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Τριφύλλη, «υπάρχει ετοιμότητα για εκκένωση στο χωριό Θαρούνια, ωστόσο η φωτιά είναι πολύ μακριά και το χωριό δεν απειλείται». 
Στον τόπο της πυρκαγιάς είναι από τις πρώτες ώρες ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τόσο στο χωριό Μακρυχώρι αρχικά, όσο και στη συνέχεια στο χωριό Θαρούνια όπου και βρίσκεται αυτή την ώρα μαζί με το νέο εκλεγμένο περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό. 
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Μακρυχώρι, τονίζει πως «η εικόνα είναι καλύτερη» και υπογραμμίζει πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε πλήρη συντονισμό με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας» και ότι «η Περιφέρεια έχει διαθέσει 8 υδροφόρες και 3 ερπυστριοφόρα».
Τέλος, σημειώνεται πως λόγω των εξελίξεων της πυρκαγιάς στα χωριά του δήμου Κύμης Αλιβερίου, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα τα βράδυ ανοικτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία της Κύμης .
«Ελπίζουμε οι συντονισμένες προσπάθειες των υπευθύνων φορέων σύντομα να ευοδωθούν και να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά» τονίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου