Σοβαρές καταγγελίες περιέχει η επιστολή των γυναικών «του ισογείου των φυλακών Κορυδαλλού (Κ2)» προς τα μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας με αφορμή την αυτοκτονία της 35χρονης που είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενη για τον φόνο του πατέρα της στην Αγία Παρασκευή.

Αυτοκτόνησε στο κελί της

Η 35χρονη που φέρεται να έσφαξε τον πατέρα της στις 21 Ιουνίου και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, το απόγευμα της Παρασκευής έβαλε τέλος στη ζωή της μέσα στο κελί της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Οι συγκρατούμενές της , μέσα από την επιστολή τους, περιγράφουν τις συνθήκες θανάτου της 35χρονης, αποδίδοντας ευθύνες σε δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οπως σημειώνουν, «η Σοφία (σ.σ.: η 35χρονη) είχε προγραμματιστεί πριν 2 ημέρες να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο, όμως για μια ακόμα φορά το Μεταγωγών δεν εκτέλεσε την μεταφορά. Την εγκληματική στάση του Μεταγωγών την έχουμε επίσης καταγγείλει στο παρελθόν από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού».

«Ευτελισμένη ζωή»

Αναφέρονται, επίσης, στο καθεστώς κράτησης και νοσηλείας, όπως οι ίδιες το βιώνουν καθημερινά στη φυλακή, και τονίζουν: «Απ’ ότι φαίνεται η ζωή των κρατουμένων είναι μια ευτελισμένη ζωή. Κανένα υπουργείο, κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν ζήσουμε ή αν πεθάνουμε».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Σήμερα 5/7/2019 η συγκρατούμενή μας Σοφία Κανελλοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στις τουαλέτες του θαλάμου 2 στο ισόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Την βρήκαμε οι συγκρατούμενές της απαγχονισμένη και παρά τις τεχνητές αναπνοές και τις μαλάξεις που τις κάναμε (η μία κρατούμενη είναι γιατρός), δεν επανήλθε στη ζωή.

Η Σοφία Κανελλοπούλου είχε προφυλακιστεί πριν λίγες ημέρες και αντιμετώπιζε χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα. Ανακριτής και εισαγγελέας που αποφάσισαν πως πρέπει να προφυλακιστεί, είναι υπεύθυνοι αφού δεν διέταξαν ως όφειλαν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ενώ γνώριζαν ότι είχε πρόσφατα επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.
»Ψυχιατρείο για γυναίκες κρατούμενες δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ούτε νοσοκομείο, γεγονός που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένες φορές στο παρελθόν.
»Έχουμε καταγγείλει το γεγονός ότι γυναίκες με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα τις πετάνε στις φυλακές, σε ένα περιβάλλον που όχι μόνο δεν είναι κατάλληλο για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά επιδεινώνει τα όποια προβλήματα ψυχικής υγείας.
»Στις γυναίκες αυτές, όπως έγινε και στην περίπτωση της Σοφίας, είναι ‘‘υποχρεωμένες’’ να προσέχουν οι συγκρατούμενές τους. Αυτό κάνουμε πάντα για λόγους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε γλυτώσει από βέβαιο θάνατο γυναίκες που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Όμως όπως ήδη έχουμε δηλώσει στο παρελθόν κάποια στιγμή δεν θα προλάβουμε να επέμβουμε εγκαίρως, όπως και έγινε.
»Η Σοφία είχε προγραμματιστεί πριν 2 ημέρες να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο, όμως για μια ακόμα φορά το Μεταγωγών δεν εκτέλεσε την μεταφορά. Την εγκληματική στάση του Μεταγωγών την έχουμε επίσης καταγγείλει στο παρελθόν από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
»Καθώς –όπως είχαμε συγκεκριμένα γράψει– 9 στα 10 περιστατικά υγείας δεν εξυπηρετούνται. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι προγραμματισμένα ραντεβού με γιατρούς σε νοσοκομεία να ακυρώνονται και χειρουργεία να αναβάλλονται επ’ αόριστο.
»Είχαμε προειδοποιήσει με κείμενο που είχαμε δημοσιεύσει ότι η ζωή των κρατουμένων γυναικών κινδυνεύει. Αυτός ήταν ο τίτλος του κειμένου που είχαμε υπογράψει όλες οι κρατούμενες του ισογείου στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Τώρα πια δεν μιλάμε για κίνδυνο ζωής, μιλάμε για θάνατο.
»Τη Σοφία γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να την φέρει πίσω στη ζωή. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
»Απ’ ότι φαίνεται η ζωή των κρατουμένων είναι μια ευτελισμένη ζωή. Καν΄νεα υπουργείο, κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά αν ζήσουμε ή αν πεθάνουμε. Η έκτιση μιας ποινής –οποιασδήποτε ποινής – δεν μπορεί να γίνεται καταδίκη σε θάνατο. Γιατί ο τρόπος που αντιμετώπισε το σύστημα τη Σοφία ήταν αυτός. Της επέβαλε μια θανατική καταδίκη.
»Έχουμε ήδη μια νεκρή από το ισόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, τη Σταθοπούλου Μαρία που ξεψύχησε κρατούμενη στο νοσοκομείο από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο το φθινόπωρο του 2017.
»Είχαμε και τότε προειδοποιήσει για νεκρή κρατούμενη, ειδικά από καρκίνο, εφόσον δεν αντιμετωπίζονται με ειδικό τρόπο από τον νόμο που θα κρίνει την αμεσότητα της αντίδρασης, κρατούμες και κρατούμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας τόσο σοβαρό, ώστε να αποφυλακίζονται άμεσα και να μην πεθαίνουν στη φυλακή.
»Αυτή τη φορά μια νέα κοπέλα καθ’ όλα υγιής, με ψυχιατρικά όμως προβλήματα (είχε νοσηλευτεί κατά το παρελθόν σε ψυχιατρείο) πέθανε στη φυλακή γιατί δεν είχε την ανάλογη αντιμετώπιση. Αν οι αρμόδιοι αδιαφορούν για το αν ζήσουν ή πεθάνουν οι κρατούμενες, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Είναι η ίδια μας η ζωή. Η Σοφία ήταν μία από μας.
Απαιτούμε:
– Να δημιουργηθεί άμεσα ψυχιατρείο και νοσοκομείο για κρατούμενες γυναίκες ή να παραχωρηθούν θάλαμοι σε νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλεύονται άρρωστες ψυχολογικά και παθολογικά και γυναίκες κρατούμενες.
– Να μην υπάρξει ξανά ούτε μια ακύρωση ιατρικού ραντεβού από το Μεταγωγών και να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της μεταφοράς άρρωστων γυναικών σε νοσοκομεία
– Καμία κρατούμενη με ψυχιατρικά προβλήματα στις φυλακές. Είναι καταδίκη σε θάνατο.
Απαιτούμε από το νέο υπουργείο –όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση– να στείλει αντιπροσωπεία στις γυναικείες φυλακές και να εκθέσουμε άμεσα τα προβλήματα.
Ως ελάχιστο φόρος τιμής στη νεκρή συγκρατούμενή μας θα κρατήσουμε σήμερα 5/7 τη φυλακή ανοικτή από τις 9 ως τις 11 το βράδυ. Από τη στιγμή που συσταθεί νέα κυβέρνηση, προαναγγέλλουμε κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Αντίο Σοφία….
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
5/7/2019
Υπογράφουν οι γυναίκες του ισογείου των φυλακών Κορυδαλλού (Κ2)»