3.4.14

Στα 8,5 ευρώ την ώρα ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία

Στα 8,5 ευρώ την ώρα ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία
Ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στη χώρα και ο οποίος θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ.
Το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής στη Γερμανία ορίσθηκε στα 8,5 ευρώ μικτά ωριαίως.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.
Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τους βουλευτές της κάτω Βουλής της Γερμανίας και στην συνέχεια από τα μέλη της άνω Βουλής.
Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη τη Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Μέρος της γερμανικής δεξιάς και οικονομικοί κύκλοι επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μία εκστρατεία άσκησης πίεσης, ελπίζοντας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του κατώτατου μισθού με την πρόβλεψη σειράς εξαιρέσεων, αρχής γενομένης από το ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην εκστρατεία αυτή χρησιμοποίησαν την απειλή της κατάργησης θέσεων εργασίας σε μεγάλη κλίμακα.
Τελικά, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Απασχόλησης Αντρέα Μαρία Νάχλες εκώφευσε στις περισσότερες διεκδικήσεις. Επεδίωξε το ευρύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογής και καθολικό για ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια κατώτατο όριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, 4,5 εκατομμύρια γερμανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με λιγότερα από 8,50 ευρώ την ώρα με την εφαρμογή του νέου νόμου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου