3.4.14

Ένα πικρό μάθημα για τον Αλέξη και τον Αντώνη...

Η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει την άνοδο της αντιπολίτευσης οικειοποιήθηκε στην πράξη τα περισσότερα δημαγωγικά της αιτήματα. 

Φορολογεί ανελέητα ολόκληρη την κοινωνία προκειμένου να συνεχίζει να αμείβει χωρίς αξιολογήσεις αργόσχολους στο δημόσιο, να πληρώνει συντάξεις σε 55άρηδες και να μοιράζει εφάπαξ σε πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες πελάτες. 


Το πράττει με στόχο να κερδίζει χρόνο και να βελτιώσει το προεκλογικό κλίμα.

Η κυβέρνηση κατάφερε και ανέκοψε την, για πολλούς ούτως ή άλλως αμφίβολη, πορεία προς την εξουσία των «ψευδομπολσεβίκων» του κ. Τσίπρα, αλλά έχει παγιδευτεί σε ένα οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ανεβαίνουν κατά 1 δισ. το μήνα περίπου και έχουν φτάσει τα 63 δισ. ευρώ.

Με αυτό το φορολογικό, αυτό το ασφαλιστικό, αυτή τη δημόσια διοίκηση και τα συνδικάτα του κράτους να διοικούν κυρίως μέσω της συνδιοίκησης.

Την Κυριακή που μας πέρασε οι υποψήφιοι του προέδρου Ολαντ στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία συνετρίβησαν. Ο Ολαντ την επομένη αντικατέστησε τον πρωθυπουργό και σχεδόν ολόκληρη την κυβέρνηση των σοσιαλιστών που είχε ταυτιστεί με υψηλή φορολογία.

Πρωθυπουργό όρισε τον Μανουελ Βαλς από την κεντρώα πτέρυγα με σχέδιο τη μείωση της φορολογίας και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας.

Η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα έχουν μέχρι στιγμής τους υψηλότερους φόρους και τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη, καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% ενός μεικτού μισθού. 

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη Γαλλία οι δημόσιες υπηρεσίες είναι σε καλύτερη κατάσταση και τα τραίνα και τα λεωφορεία έρχονται και φεύγουν στην ώρα τους. Επίσης οι συγκοινωνίες στο Παρίσι δεν διακόπτονται όταν έχουν γενική συνέλευση οι οδηγοί, ούτε τα σχολεία κλείνουν όταν συνεδριάζει η τοπική ΕΛΜΕ κλπ.

Παρ’ όλα αυτά το γαλλικό μοντέλο έχει χρεοκοπήσει προ πολλού και η γαλλική οικονομία κινείται με κεκτημένη ταχύτητα, όπως το έκανε και η Ελλάς επί μακρόν μέχρι να χρεοκοπήσει το 2010.

Η συντριβή του Ολαντ αποτελεί ένα μήνυμα τόσο για τον κ. Σαμαρά όσο και για τον κ. Τσίπρα και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Θυμάστε πόσο είχαν επενδύσει τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος στην εκλογή του προέδρου Ολαντ, ως σημείο καμπής στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη;

Τώρα ο Ολαντ σκάει σαν «σαπουνόφουσκα» και η ίδια η Γαλλία αν δεν κάνει τομές που δεν μπορεί ακόμη ούτε να τις φανταστεί, σύντομα θα αναγκαστεί να περάσει μια δοκιμασία ανάλογη της Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Γαλλία αποτελεί μήνυμα για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα πως το κλίμα που συντηρούσε τις αυταπάτες συνέχισης της ευημερίας με δανεικά, επιδοτήσεις ή σχέδια «Μάρσαλ» αλλάζει...

Βέβαια ο κ. Ολαντ για τον κ. Τσίπρα είναι περίπου νεοφιλελεύθερος. Αυτό συμβαίνει γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς «αλλού»...

Παρ΄ όλα αυτά, όλα τα σημεία αναφοράς ως πολιτικά και οικονομικά μοντέλα καταρρέουν ολοσχερώς.

Οι ήττες του κ. Τσίπρα

Ειδικά για τον κ. Τσίπρα, όλες οι επιλογές και οι προσανατολισμοί των τελευταίων ετών καταρρέουν παταγωδώς.

Στην Βενεζουέλα ο υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική πολιτική της διατίμησης με διατάγματα έφερε ελλείψεις βασικών αγαθών από τα ράφια. 

Οι ελλείψεις έφεραν εξέγερση και ήδη η κυβέρνηση Μαδούρο μετρά δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η Αργεντινή αν και η τιμή της σόγιας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ετοιμάζεται για νέα χρεοκοπία.

Αν είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές και είχε επιχειρήσει να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο ή Αργεντινή χωρίς εξαγωγές σόγιας και τροφίμων που θα βρισκόταν η Ελλάδα σήμερα;


  capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου