4.4.14

Σαν σήμερα …από την τοπική ιστορία 4 Απριλίου 1842 - Αναλαμβάνει δήμαρχος Πύλου ο αγωνιστής του 1821 Αδάμ Κορέλλας

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου  1842  αναλαμβάνει δήμαρχος Πύλου ο Αδάμ Κορέλλας αντί του αποβιώσαντος Αναγνώστη Αλεξόπουλου. 
Ήξερε πολύ λίγα γράμματα. 
Μάλιστα ο Βασίλειος Καλδής γράφει: «…όταν θα γίνει Δήμαρχος Πύλου στα 1842 θα φτιάξει μια ξύλινη σφραγίδα για να επικυρώνει τα Δημόσια έγγραφα του Δήμου και τα πιστοποιητικά που σαν Δήμαρχος εξέδιδε». 
Μια σειρά δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής γράφουν ότι ο Κορέλλας είχε ενταχθεί στο πολιτικό άρμα του Κωλέττη και μάλιστα πίεζε τους δημότες να προσχωρήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο «για να μην φάνε το κεφάλι τους». Μάλιστα στην εφημερίδα «Αιών» της 26ης Ιουλίου 1842 υπάρχει καταγγελία του Γ. Γαλανόπουλου ότι ξυλοκοπήθηκε άσχημα από τον δήμαρχο Κορέλλα και τον υπομοίραρχο Γ. Κουτσούκο γιατί είχε το θάρρος να καταθέσει ως μάρτυρας σε βάρος του δημάρχου «για βανδαλισμούς πολιτών». 
Το 1843 ο δήμαρχος Κορέλλας μαζί με τους συμβούλους Π. Λεμβαχίδη, Ι. Γιακουμή, Ευστ. Κωνσταντακόπουλο, Ν. Γιαννακόπουλο, Αλ. Καραμπάτο, Δ. Βούρλα, Χρ. Καλαφώτη, Κ. Ζωντανό και Δ. Κολλαρά συνυπογράφουν ψήφισμα υπέρ της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843. 
Τον Ιούλιο του 1844 ο Αδάμ Κορέλλας απολύεται από δήμαρχος γιατί, φίλος και οπαδός του Κωλέττη, δεν θέλησε να προσχωρήση στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. 
Στα 1845 συναντάμε και πάλι Δήμαρχο Πύλου τον Αδάμ Κορέλλα.


Ο Βουφραδιώτης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου