5.4.14

ΕΡΕΥΝΑ - Τα κινητά τηλέφωνα εχθρός της… στύσης;

Μια μελέτη δείχνει ότι ίσως σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία
Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μικρή πιλοτική έρευνα αυστριακών και αιγυπτίων επιστημόνων, τα ανησυχητικά ευρήματα της οποίας όμως -προτού πανικοβληθούν οι πάντες- θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από κάποια μελλοντική μεγαλύτερη μελέτη.
Τα… παράπονα
Οι ερευνητές του τμήματος ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς και του τμήματος ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου μελέτησαν 20 άνδρες που παραπονιούνταν για προβλήματα στύσης επί τουλάχιστον έξι μήνες, καθώς και άλλους δέκα άνδρες που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Μεταξύ των δύο ομάδων, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές, όσον αφορά την ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα, το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης ή την έκθεση σε άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Η συγκριτική ανάλυση έδειξε πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν ανοιχτό το κινητό τηλέφωνό τους κατά μέσο όρο επί 4,4 ώρες την ημέρα, ενώ οι άνδρες χωρίς τέτοιο πρόβλημα το είχαν ανοιχτό κατά μέσο όρο μόνο 1,8 ώρες. 
Ο συνολικός μέσος χρόνος που μιλούσαν στο κινητό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι άνδρες της πρώτης ομάδας (17,6 ώρες) δεν ήταν πολύ μεγαλύτερος από της δεύτερης (12,5 ώρες). Συνεπώς πιο ουσιαστική ήταν διαφοροποίηση στο χρόνο που η συσκευή έμενε ανοιχτή. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Central European Journal of Urology».
Το συμπέρασμα
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι είναι πιθανή μία σχέση ανάμεσα στον χρόνο ενεργοποίησης και χρήσης του κινητού και στη στυτική λειτουργία, αλλά τόνισαν ότι μόνο μεγαλύτερες έρευνες μπορούν να καταλήξουν σε ένα οριστικό συμπέρασμα (συνεπώς μην πετάτε ακόμα την καινούρια σας συσκευή!).
Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στις ραδιοσυχνότητες. 
Οι επιπτώσεις για την υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα βρίσκονται υπό διερεύνηση από τους επιστήμονες, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης σε περιπτώσεις μεγάλης χρήσης των κινητών τηλεφώνων, ιδίως όταν βρίσκονται πολύ κοντά στο κεφάλι. Λίγες έρευνες έχουν δείξει πιθανές παρενέργειες και στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος.
Η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ συχνή και μπορεί να εμφανιστεί στο 50% των ανδρών άνω των 40 ετών. 
Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή στυτική λειτουργία, είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη. 
Η νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως το κινητό πρέπει να περιληφθεί σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου