3.4.14

Κόβεται ο μισθός στους υπαλλήλους των Δήμων που δεν απογράφονται

Κόβεται ο μισθός στους υπαλλήλους των Δήμων που δεν απογράφονται
Όσα ΝΠΙΔ δεν προχωρούν στην απογραφή του προσωπικού τους δεν θα λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση ή οποιάδήποτε μορφή ενίσχυσης αλλά επίσης θα σταματά η μισθοδοσία όσων δεν απογράφονται αφου σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν.
Με ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που ψηφίστηκε και περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, γίνεται σύνδεση απογραφής και μισθοδοσίας και τίθενται ευθέως στο στόχαστρο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεις που εποπτεύουν υπουργεία καθώς και ΝΠΙΔ και επιχειρήσεις των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.
Όπως αναφέρει η διάταξη για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το Βήμα το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ρητά ότι αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση αλλά και επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όχι μόνο των νομικών προσώπων που δεν εντάσσονται στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), αλλά και σε αυτά που δεν απογράφουν το προσωπικό και τους λοιπούς υπόχρεους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για τροποποίηση ισχύουσας διάταξης στην οποία προστέθηκε η φράση «απογραφή» στο Μητρώο ώστε να συνδέεται η υποχρέωση απογραφής με την καταβολή των μισθών. Αναφέρεται ότι ως προς τα νομικά πρόσωπα, για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η αποστολή στοιχείων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον Αύγουστο του 2013. Δόθηκαν, μάλιστα, παρατάσεις επί παρατάσεων αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, με έγγραφό του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τις πειθαρχικές ευθύνες που έχουν στελέχη και διοικητικοί υπάλληλοι που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για επίσπευση των διαδικασιών απογραφής του απασχολούμενου προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις των υπουργείων, των δήμων και των περιφερειών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Ιανουάριο του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος προειδοποιούσε ότι αν δεν απογραφούν οι υπάλληλοι θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κατά συνέπεια θα απολυθούν. Εκείνη την περίοδο από τους 750 φορείς είχαν απογραφεί οι 361. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών, στις αρχές του 2014, από τους 12.815 εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις είχαν απογραφεί 5.464.

dikaiologitika.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου