3.4.14

Αφυπνίζεται το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» από τους σεισμούς σε Χιλή και Λος Άντζελες;

Φόβους για ενεργοποίηση της περιοχής «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» που περικλείει ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό εκφράζουν οι ειδικοί, μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου σε Χιλή και Λος Άντζελες.
Σύμφωνα με το «ABC News» που επικαλείται δηλώσεις της Κέιτ Χάτον, σεισμολόγου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, οι σεισμικές δονήσεις στο Λος Αντζελες και τη Χιλή που δεν απέχουν και πολύ χρονικά μεταξύ τους, δείχνουν ότι η περιοχή που «κάθεται» στο επονομαζόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» μπορεί να... αφυπνίζεται.
Πρόκειται για μια ζώνη σε σχήμα πέταλου, μήκους 40.000 χλμ., που σχηματίζεται από τις ακτές της αμερικανικής ηπείρου και τις ακτές της Ασίας, που βρέχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό. Το πέταλο αυτό συνδέεται με μία σχεδόν συνεχή σειρά από ωκεάνιες τάφρους, ηφαιστειακά τόξα, ηφαιστειακές ζώνες και λιθοσφαιρικές πλάκες.
Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για αφύπνιση της περιοχής αυτής που περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια και φιλοξενεί πάνω από το 75% των ενεργών και αδρανών ηφαιστείων στον κόσμο.
Στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς σημειώνονται περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως, αλλά και το 80% των μεγαλύτερων σεισμών του κόσμου. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, τον Φεβρουάριο του 2009 στη Χιλή, είναι ένας από τους σεισμούς που έδωσε αυτή η ζώνη.
Το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης και των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών. Η επόμενη πιο σεισμογενής περιοχή , στην οποία σημειώνεται το 6% των σεισμών παγκοσμίως είναι η ζώνη που, από την Ιάβα έως τη Σουμάτρα, περνάει μέσα από τα Ιμαλάια, διασχίζει τη Μεσόγειο και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

defencenet.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου