3.4.14

Στούπα - Καρδαμύλη: Σαν ζωγραφιά

Με τον «Ζορμπά» του Καζαντζάκη ανά χείρας ταξιδεύουμε στην υπέροχη Μεσσηνιακή Μάνη που ενέπνευσε τον Κρητικό συγγραφέα και έχει κερδίσει μέσα στα χρόνια χιλιάδες πιστούς επισκέπτες. 
Ενας στενός σχετικά δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, καθαρούς και περιποιημένους, που τους κοσμούν ασύλληπτες ποσότητες χαμομηλιού, κίτρινες και λευκές μαργαρίτες, κατακόκκινες παπαρούνες και ένα σωρό άλλα αγριολούλουδα, που, άνθρωπος της πόλης γαρ, αγνοώ τα ονόματά τους. 
Και κάτω αριστερά, η θάλασσα. Και στο βάθος μπροστά, ο Ταΰγετος· ακόμα χιονισμένος στις ψηλότερες κορυφές του. Μόνο φύση. Μια εικόνα μαγευτική, για την οποία αξίζει να πηγαίνεις κάθε άνοιξη στη Μάνη και να κάνεις ακριβώς την ίδια διαδρομή. 
Να ξεκινάς από την άγρια λακωνική μεριά της και να καταλήγεις στην εύφορη μεσσηνιακή, με τα κουκλίστικα χωριά, τη γαληνεμένη θάλασσα, τα υπέροχα χρώματα.
 «Σαν πίνακας του Μπομπ Ρος είναι το τοπίο», αστειεύεται ο Δημήτρης, οδηγός και φωτογράφος σ’ ετούτο το οδοιπορικό. «Ο Ρος ζωγραφίζει κι εμείς εισβάλλουμε με το αυτοκίνητο στην τέλεια εικόνα του».
Η Μεσσηνιακή Μάνη ή Εξω Μάνη ανήκει πλέον διοικητικά στον Δήμο Δυτικής Μάνης και αποτελείται από καμιά εικοσαριά χωριουδάκια, άλλα παραλιακά και άλλα πιο ορεινά. 

Εμείς, πάλι, κινούμαστε παράλληλα με τη θάλασσα και πραγματοποιούμε μια πρώτη σύντομη στάση στη Στούπα και μια δεύτερη μεγαλύτερη στην Καρδαμύλη, που είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής.
Στο παρελθόν η Στούπα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι με λίγους μόνιμους κατοίκους. 

Οι τρεις πανέμορφες παραλίες που διαθέτει όμως -η κεντρική ακριβώς μπροστά στο χωριό, η Χαλικούρα στο νότιο μέρος του και η μεγάλη και φημισμένη Καλογριά στα βόρεια- ήταν ικανός λόγος για να αναπτυχθεί τουριστικά και να φτάσει να προσφέρει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία χιλιάδων τουριστών.
Οι τελευταίοι, βέβαια, δεν βρέθηκαν τυχαία σ’ ετούτη τη γωνιά της Μεσσηνίας. Παρά το αδιαμφισβήτητο κάλλος του, το παραλιακό αυτό χωριό, και συγκεκριμένα η παραλία της Καλογριάς, υπήρξε και ο τόπος όπου έζησαν το 1917-1918 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, οι οποίοι δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς, όπου και γνωρίστηκαν. 

Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας το αριστούργημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», και με αυτό το βιβλίο στο χέρι καταφθάνουν πολλά χρόνια τώρα στη Στούπα χιλιάδες ξένοι επισκέπτες, κυρίως Ευρωπαίοι. 
Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έρχονται και ξανάρχονται, έχουν αναπτύξει φιλίες και δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του, ενώ ουκ ολίγοι έχουν αγοράσει σπίτια στην περιοχή και μένουν πια μόνιμα. Μια βόλτα στην παιδική χαρά του χωριού μπορεί να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα παιδάκια είναι από ολόξανθα μέχρι πολύ καστανά ή μελαχρινά και μιλούν ένα σωρό διαφορετικές γλώσσες!

Συνεχίζοντας προς Καρδαμύλη, σε απόσταση μόλις 7,5 χιλιομέτρων από τη Στούπα, η διαδρομή είναι το ίδιο φανταστική. 
Η θάλασσα από ψηλά λάμπει και τα πρώτα σπίτια, πέτρινα τα περισσότερα με κεραμιδοσκεπές, κάνουν την εμφάνισή τους ανάμεσα σε πυκνούς ελαιώνες. Και ίσα που διακρίνονται. 
Ο κεντρικός δρόμος με τα καλόγουστα καταστήματα, που σιγά-σιγά ανοίγουν εν όψει του Πάσχα και του καλοκαιριού, το ήσυχο λιμανάκι, η γοητευτική Παλιά Καρδαμύλη με τους αναστηλωμένους πύργους (αναζητήστε τον Πύργο του Μούρτζινου και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος) και η βοτσαλωτή παραλία πιο πέρα είναι τα σημεία που θα σας τραβήξουν την προσοχή και που θα φωτογραφίσετε ξανά και ξανά. 
Οι αυλές των σπιτιών είναι γεμάτες λουλούδια, ο κόσμος κάθεται έξω και... ρουφάει ήλιο ή βολτάρει με τα ποδήλατα. Ανοιξη. 
Ολόκληρο το χωριό κινείται σε ράθυμους ρυθμούς και καλεί και τους επισκέπτες του να κάνουν το ίδιο.
Οσοι το καταφέρουν είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επιστρέψουν.

Πως πάμε
Θα ακολουθήσετε την καινούργια, άνετη και ασφαλή, εθνική οδό που ενώνει την Αθήνα με την Καλαμάτα (240 χιλιόμετρα) κι έπειτα θα συνεχίσετε παραλιακά για άλλα 36 χιλιόμετρα περίπου έως την Καρδαμύλη. Η Στούπα βρίσκεται 8 χιλιόμετρα πιο νότια. Με ΚΤΕΛ από τον Κηφισό μπορείτε να φτάσετε απευθείας έως την Καλαμάτα (22,20 ευρώ η απλή μετάβαση) και έπειτα να κινηθείτε προς Μάνη με τοπικό λεωφορείο - Τ/27210-28.581 (Καλαμάτα), 210-51.34.293 (Αθήνα), www.ktelmessinias.gr.
Διαμονή Katikies Manis (Καρδαμύλη, Τ/210-57.89.320, 6933-441.106, katikiesmanis.com). Τέσσερις ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες 40-60-130 τ.μ. με κήπο με μπάρμπεκιου και άνετο πάρκινγκ. Από 85 ευρώ η μεζονέτα των 40 τ.μ., που μπορεί να φιλοξενήσει 2 άτομα. Κρυπία (Καρδαμύλη, Τ/27210-97.007, 6945-542.025, www.kripia.gr). Παραδοσιακές κατοικίες 2 έως 5 ατόμων σε λιόφυτο περιβάλλον. Βρίσκονται σε απόσταση 1,2 χλμ. από την Καρδαμύλη και είναι πλήρως εξοπλισμένες. Από 80 ευρώ τα δύο άτομα, συν 20 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο (το πρώτο παιδί έως 3 ετών είναι δωρεάν). Melitsina Village (Καρδαμύλη, Τ/27210-73.334, www.melitsina.com). Παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με μοντέρνα στούντιο και διαμερίσματα και το συμπαθητικό καφέ-μπαρ Χάι Χου. Από 80 ευρώ το classic studio
με πρωινό, ενώ υπάρχει ειδική προσφορά για το Πάσχα (17-22 Απριλίου), όπου

στην τετραήμερη διαμονή παρέχεται έκπτωση 40% για την τέταρτη νύχτα. Νotos Hotel (Καρδαμύλη, T/27210-73.730, www.notoshotel.gr). Μικρά, ανεξάρτητα σπιτάκια με 14 μοντέρνα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα και στούντιο. Από 95 ευρώ το στούντιο, εκτός και αν μείνετε τρία βράδια, οπότε η τιμή πέφτει στα 80 ευρώ. Η προσφορά δεν ισχύει το διάστημα 20/7 - 31/8. Κardamili Villas (Καρδαμύλη, Τ/210-75.13.869, 27210-73.145, www.kardamilivillas.gr). Τρεις πέτρινες παραδοσιακές κατοικίες στην είσοδο του χωριού, πάνω ακριβώς από τη μικρή παραλία Ριτσά, η οποία προσεγγίζεται από μονοπάτι. Μπορούν να φιλοξενήσουν 3 έως 5 άτομα, διαθέτουν κουζίνα και παιδικό εξοπλισμό. Ξενώνας Ελιές (Καρδαμύλη, T/27210-73.140, www.elieshotel.gr). Αποτελείται από 10 κατοικίες με κουζίνα, ίντερνετ, τηλεόραση, κλιματισμό και μεγάλες βεράντες. Στο χώρο λειτουργεί επίσης εστιατόριο. Από 100 ευρώ η ισόγεια μονόχωρη κατοικία (συν 10 ευρώ για πρωινό σε μπουφέ) και στις 7 διανυκτερεύσεις η μία δώρο - η προσφορά ισχύει μέχρι τις 10 Μαΐου. Anniska και Liakoto (Καρδαμύλη, Τ/27210-73.600, www.anniska-liakoto.com). Αδελφά ξενοδοχεία που αγαπούν ιδιαίτερα οι επισκέπτες της περιοχής. Και τα δύο διαθέτουν ευρύχωρα και περιποιημένα διαμερίσματα και στούντιο με μικρή κουζίνα και θέα στη θάλασσα. 80 - 95 ευρώ τα στούντιο στην Anniska και 95 - 105 ευρώ τα διαμερίσματα (έως 30 Ιουνίου), ενώ για το Λιακωτό οι τιμές διαμορφώνονται από 90 ευρώ το σούντιο και από 105 ευρώ το διαμέρισμα. Kalogria Beach Hotel (Λεύκτρο, Στούπα, Τ/27210-77.479, www.kalogria-beach.gr). Φιλόξενο και προσιτό ξενοδοχείο μόλις δύο βήματα από την ομώνυμη παραλία, με δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και βεράντες με θέα τη θάλασσα. Από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Τip: Για περισσότερες επιλογές διαμονής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης www.messinianmani.gr. Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com Φαγητό Διόσκουροι (Καρδαμύλη, T/27210-73.236). Καθίστε στην αυλή με την πανοραμική θέα και δοκιμάστε οπωσδήποτε ταλαγάνι (που αποτελεί την ελληνική εκδοχή του χαλουμιού), σαγανάκι, γαύρο μαρινάτο και πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα. Lela’s Tavern (Καρδαμύλη, T/27210-73.541, lelastaverna.com). Πρόσφατα ψηφίστηκε αγαπημένη ελληνική ταβέρνα των αναγνωστών του Guardian. Συνδυάζει καλή σπιτική κουζίνα με καταπληκτική θέα. Must πιάτο το αρνάκι με δεντρολίβανο. Θα τη βρείτε ανοιχτή από το Πάσχα και μετά. Περιβόλης (Καρδαμύλη, Τ/27210-73.713). Ταβέρνα-ψησταριά σε περιποιημένη αυλή με χαλίκι, που σερβίρει νόστιμα μαγειρευτά, αλλά και κρεατικά στη σχάρα. Το Παλιό Μποστάνι (Στούπα, T/27210-78.282). Μια όμορφη αυλή με λουλούδια και σκιερά δέντρα, στην οποία αξίζει να δοκιμάσετε γεμιστό καλαμάρι και μπουγιαμπέσα, και όχι μόνο!

Πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου