Δεν το γνωρίζουν πολλοί αλλά το ψάρεμα αχινού απαγορεύεται
αυστηρότατα από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και τα πρόστιμα
που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.
Έτσι λοιπόν αν κάποιος αλιεύσει το προστατευόμενο πλέον
είδος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως
3.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές.
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αλιείας.
Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε
ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας, πολύ δε περισσότερο
όταν υπάρχει μόλυνση.
Ως εκ τούτου, σκεφτείτε το ξανά όταν αποφασίσετε να βγάλετε αχινούς,
και για την οικολογική καταστροφή και για τα «τσουχτερά» πρόστιμα.