7.5.13

Κοσμοπλημμύρα τις ημέρες του Πάσχα στην Καλαμάτα !

Με κατανυκτικές θρησκευτικές τελετές, λαοφιλή έθιμα, αυθεντικές γεύσεις στο οικογενειακό τραπέζι και με ...θερμοκρασίες καλοκαιριού έκαναν Πάσχα δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας φέτος. 
Μάλιστα, το ρεύμα επισκεπτών ήταν αυξημένο και οι φιλοξενούμενοί μας κατέκλυσαν τις παραλίες, το κέντρο, τις γειτονιές της πόλης και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των επισκεπτών διαδραματίζει η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου μέχρι τις παρυφές της Καλαμάτας και η αναβάθμιση, με πολλές διεθνείς πτήσεις, του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».
 
 
 
Έντονη ήταν η κίνηση στην Εθνική Οδό καθώς πολλοί επισκέπτες ήρθαν στην Καλαμάτα για να ψήσουν τον Πασχαλιάτικο οβελία
 
 
 
Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την Καλαμάτα, η οποία αποζημίωσε τους φιλοξενουμένους της με καλοκαιρινό καιρό

Όσοι βρέθηκαν στο Δήμο μας είχαν την ευκαιρία, παράλληλα με τις «καλοκαιρινές» λόγω καιρικών συνθηκών διακοπές τους, να κάνουν ψώνια, να περπατήσουν στους πεζόδρομους της Καλαμάτας, να κάνουν βόλτα με το ποδήλατο στον ποδηλατόδρομο που διασχίζει την πόλη από το κέντρο μέχρι την Παραλία, να γευτούν αυθεντικές γεύσεις, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, τον καφέ, το χυμό ή το ποτό τους στα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ σε όλα τα σημεία της πόλης και να βιώσουν την εμπειρία εθίμων και εκδηλώσεων, όπως:

1. Θρησκευτικές τελετές

Με μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης έγινε η περιφορά του Επιταφίου όλων των ενοριών, προεξάρχοντος εκείνου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Υπαπαντής, τον οποίο συνοδεύει η Δημοτική Φιλαρμονική.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελέσθηκε πανηγυρικά η ακολουθία της Ανάστασης και η Θεία Λειτουργία, ενώ το πρωί της Κυριακής του Πάσχα η «Αγάπη» (Εσπερινός), προ της οποίας οι επίσημοι και ο λαός συνόδευσαν το Μητροπολίτη από το Επισκοπείο στο Ναό της Υπαπαντής.
 
 
 
 

2. Ο Σαϊτοπόλεμος

Οργανώθηκε με επιτυχία την Κυριακή του Πάσχα στις 19.30, στο γήπεδο των Σφαγείων, από το Δήμο Καλαμάτας και το Σύλλογο Σαΐτολόγων, ο Σαϊτοπόλεμος.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που εκατό και πλέον χρόνια γίνεται στην Καλαμάτα και στην οποία λαμβάνουν μέρος τα Μπουλούκια, ομάδες Σαϊτολόγων από τις γειτονιές της πόλης που με φροντίδα και μεράκι κατασκευάζουν και ρίχνουν τις Σαΐτες τους.
 
 
 

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι αποκλειστικός οικονομικός αρωγός στην προσπάθεια να διατηρηθεί αυτό το έθιμο του τόπου μας.
Φέτος συμμετείχαν τα Μπουλούκια :

1. Του Αγιάννη του Κάστρου, με καπετάνιο το Νίκο Ταβουλάρη
2. Της Φυτειάς, με καπετάνιους τον Καραβλίδη και τον Μάρκο
3. Του Νικηταρά από τη Ράχη, με καπετάνιο το Βαρελά
4. Το Κούγκι από το Ιστορικό Κέντρο, με καπετάνιο το Χρήστο Σαμιώτη
5. Το Κρυφό Σχολειό από τη Ράχη, με καπετάνιο το Ζησιμάτο
6. Οι Πρωτοπόροι από τον Άγιο Σίδερη, των Σωτηράκου μπάρμπα και ανηψιού
7. Οι Σαλπιστές του Πετάλου, με καπετάνιο τον Αναστάση Κωστόπουλο.
 
 
 
 
 
3. Οι Ιπποδρομίες στο Πλατύ

Πλήθος κόσμου απόλαυσε το θέαμα που προσέφεραν οι εντυπωσιακές κούρσες, στους Ιππικούς Αγώνες οι οποίοι διεξήχθησαν στην Τοπική Κοινότητα Πλατέος του Δήμου Καλαμάτας, τη Δευτέρα του Πάσχα, στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Βασικός οικονομικός υποστηρικτής για τη διενέργεια του εθίμου είναι ο Δήμος Καλαμάτας.
Αναβάτες από το Σύλλογο Ανατολικής Μάνης με παραδοσιακές φορεσιές έκαναν περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από την εκκλησία στην εξέδρα των επισήμων, στο χώρο τερματισμού των αγώνων και ο Δήμαρχος Καλαμάτας κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας.
 
 

Στους αγώνες έλαβαν μέρος 20 καθαρόαιμοι ίπποι και 8 μιγάδες και ντόπιοι ίπποι, οι οποίοι έδωσαν μαζί με τους αναβάτες τους τον καλύτερο εαυτό τους σε 7 ξεχωριστές κούρσες. Στις φετινές Ιπποδρομίες, κυρίαρχη αναδείχθηκε η παρουσία του ίππου 'Εκι, ιδιοκτησίας Μανιάτη, ο οποίος νίκησε στην κούρσα του και ανεδείχθη πρώτος στην κούρσα όπου συμμετείχαν όλοι οι επιμέρους νικητές ίπποι.
 
 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι μεταξύ των αγωνιζόμενων αναβατών βρίσκονταν ένα κορίτσι 12 ετών και ένα αγόρι 15 ετών, δείχνοντας έτσι την τόλμη τους αλλά και την αγάπη τους, από τόσο μικρή ηλικία, για τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Κατά τη διάρκεια των αγώνων πραγματοποιήθηκε και επίδειξη υπερπήδησης εμποδίων και δεξιοτεχνίας από έναν άλλον νεαρό, ηλικίας 12 ετών, αναβάτη του Ιππικού Ομίλου του κ. Δρούγα.
 
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου