4.3.11

8 στους 10 Έλληνες βλέπουν το μέλλον ….μαύρο !

Απαισιόδοξο το 78% των Ελλήνων πολιτών για τα οικονομικά του !
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση είναι 8 στους 10 πολίτες, ενώ 6 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και δεν συμφωνούν με την εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, των όρων του επικαιροποιημένου μνημονίου. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις στην έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
«Πρόκειται για συνέπεια του συνδυασμού έλλειψης προσδοκίας από μία πολιτική που δεν πιστεύουν ότι αποδίδει και δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο της πολιτικής αυτής». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργείται για πρώτη φορά και στο εξής θα επαναλαμβάνεται ανά δίμηνο.
Τα κυριότερα από τα ευρήματά της είναι τα εξής:
• Το 80% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μόλις το 15% των πολιτών δηλώνουν αισιόδοξοι. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από τους άνδρες, ενώ η απαισιοδοξία διακατέχει περισσότερο τις «παραγωγικές» ηλικίες από 25 έως 44 ετών. Ο δείκτης απαισιοδοξίας χτυπά «κόκκινο» στην Αθήνα με ποσοστό 90%, ενώ στην περιφέρεια η απαισιοδοξία φτάνει το 73%.
• Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 78% δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών οικονομικών ή και της οικογένειάς τους, ενώ μόλις το 17% δηλώνουν αισιόδοξοι. Και στον προσωπικό δείκτη οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες, ενώ ηλικιακά πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται και πάλι πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της περιφέρειας, ενώ και στον προσωπικό δείκτη διατηρείται η ίδια διαμόρφωση ποσοστών σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων.
• Το 79% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ μόλις το 14% την κρίνει θετικά.
• Το 63% των πολιτών θεωρεί λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ και μόλις το 15% την κρίνει σωστή.
• Σχεδόν ίδια εικόνα παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις των όρων του επικαιροποιημένου μνημονίου;»
Η έρευνα θα διενεργείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία Alco, ενώ η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Μελετών και Eρευνας ΕΒΕΑ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου