5.3.11

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας !!

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι συνυφασμένο με πλήθος εδεσμάτων, τα περισσότερα από αυτά «απαγορευμένα» και «ένοχα» για τον υπόλοιπο χρόνο. Πως τελικά μπορείτε να απολαύστε τα κούλουμα με μέτρο και χωρίς ενοχές;
Θαλασσινά οι κυρίαρχοι. Τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι έχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μιας και αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας. Τα θαλασσινά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12 απαραίτητης για την σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού.
Tip! Τα 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες μας δίνουν περίπου 230 θερμίδες , οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά. Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.
Όσπρια… σύμμαχοι στο αδυνάτισμα! Εκτός των θαλασσινών το Σαρακοστιανό τραπέζι περιέχει και όσπρια, πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της χοληστερόλης όσο και στην καλή υγεία του εντέρου. Παράλληλα, η παρουσία των οσπρίων στο σαρακαοστιανό τραπέζι σε συνδυασμό με τη σαλάτα μπορεί να μας προκαλέσει κορεσμό μειώνοντας την πιθανότητα τσιμπολογήματος.
Tip! Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικών ινών και περίπου 200 θερμίδες ενώ τα 5-6 ντολμαδάκια γύρω στις 190, προερχόμενες κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος.
Η λαγάνα. Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με την παράδοση είναι άζυμος άρτος, ψωμί υποδεέστερης ποιότητας κατάλληλο για νηστεία. Φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και η κάθε φέτα 25 γραμμαρίων έχει γύρω στις 80 θερμίδες. Αποφύγετε την υπερκατανάλωσή της.
Κρασί με μέτρο για υγιή καρδιά .Απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό του των κόκκινων σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Tip! Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες όσο περίπου μια φέτα ψωμί, για το λόγο αυτό καταναλώστε το με μέτρο - όχι πάνω από 2 ποτηράκια.
Και το γλυκό… Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του, τον χαλβά. Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Ένα μικρό κομμάτι χαλβά (περίπου 60 γρ) περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250 θερμίδων ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο. Τελευταίες, μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως συστατικά του όπως η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη φαίνεται ότι συμβάλλουν στην διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στην μείωση της αιθανόλης στο αίμα, μειώνοντας την αρνητική επίδραση του οινοπνεύματος.
Συνοψίζοντας, το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας συνδέεται με την ξεκούραση του οργανισμού από το κρέας της Αποκριάς. Τηρήστε το, λοιπόν, γευόμενοι όλες τις τροφές του αλλά με μέτρο μιας και εκτός από υψηλή θρεπτική έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ακολουθεί νηστεία σαράντα ημερών με τα θαλασσινά, τα όσπρια και ο χαλβάς θα βρίσκονται στο προσκήνιο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου