5.3.11

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Βρήκαν… μπανάνες στα ρεζερβουάρ μας!

Όργιο νοθείας αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ !!
Με τοξικά απόβλητα από καμμένα λάδια μηχανής νοθεύουν ασυνείδητοι πρατηριούχοι, την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν ανυποψίαστοι καταναλωτές, καταστρέφοντας όχι μόνο τους κινητήρες των ΙΧ και τους λέβητες των σπιτιών μας, αλλά δηλητηριάζοντας και τον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην περιοχή της Καλαμάτας αποκάλυψαν την ύπαρξη κυκλώματος κακοποιών, που νοθεύει τα καύσιμα με «μπανάνες».
Οι ελεγκτές δεν έτριβαν τα μάτια τους όταν, σε επιτόπιους ελέγχους στα βενζινάδικα της Μεσσηνίας, βρήκαν και διάβασαν στα «κρυφά βιβλία των πρατηρίων, να αναγράφονται έξοδα αγοράς «μπανάνας».
Μη έχοντας αντικρίσει ποτέ άλλοτε κάτι παρόμοιο, έψαξαν και έμαθαν τελικά ότι με τον κωδικό όρο «μπανάνα», οι επιτήδειοι είχαν "βαφτίσει" τα καμμένα λάδια μηχανών αυτοκινήτων τα οποία, αντί να συλλεχθούν και να καταστραφούν με το τρόπο που ο νόμος προβλέπει, αποθηκεύονταν και τα αγόραζαν οι βενζινάδες της περιοχής, για να νοθεύσουν με αυτά το καύσιμο που πουλούσαν στους ανυποψίαστους πελάτες τους!
Όπως αποκαλύπτεται, οι «λαδιάρηδες», ξεπερνώντας κάθε όριο, αντί να κάνουν κρυφά ο καθένας για λογαριασμό του χρήση των χρησιμοποιημένων λαδιών, είχαν δημιουργήσει μια ολόκληρη δευτερογενή αγορά μεταπώλησης των τοξικών αυτών αποβλήτων, τα οποία απειλούν να καταστρέψουν όχι μόνο τους κινητήρες και καυστήρες, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.
Όσο για την ονομασία «μπανάνα», οι αρμόδιοι εικάζουν πως ο όρος αυτός επελέγη επειδή παραπέμπει είτε στο κιτρινοπράσινο χρώμα του λαδιού, είτε στην ίδια την «μαϊμουδιά» την οποία σχεδίασαν οι ασυνείδητοι.
Για πρώτη φορά και λαθρεμπόριο βενζίνης στην Ελλάδα
Ενδεικτικό πάντως του πόσο «έχουν ξεφύγει» πλέον οι λαθρέμποροι κάθε μορφής και μεγέθους, είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας ερευνώνται και υποθέσεις λαθρεμπόριας βενζίνης (όχι δηλαδή μόνο πετρελαίου). Όπως αποκάλυψε το Πρωτο Θέμα, δύο τουλάχιστον ελληνικές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, με εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, διακινούσαν δεκάδες χιλιάδες φορτία βενζίνης στη Βουλγαρία, αλλά σε εταιρίες-μαϊμού χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα.
Η αποκάλυψη έγινε όταν στο ΣΔΟΕ παρατήρησαν ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των εξαγωγών καυσίμων προς τη Βουλγαρία, μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Μετά από επαφές που είχε το ΣΔΟΕ με τις αρχές της γειτονικής χώρας, διαπίστωσε πως είχαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη των εταιριών που εμφανίζονταν ως αποδέκτες. Οι περισσότερες είχαν ιδρυθεί πρόσφατα αλλά με άσχετο αντικείμενο, που δεν δικαιολογούσε τόσο μεγάλες παραδόσεις φορτίων.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δεν καταβλήθηκε στη χώρα μας ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα βυτία με τα καύσιμα επέστρεφαν πάλι στη χώρα μας γεμάτα, διοχετεύοντας το λαθραίο καύσιμο στην ελληνική αγορά. protothema.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου