27.2.11

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ - Κομπίνα με μεγάλη ποσότητα χρυσού !

Μια απίστευτη κομπίνα με μεγάλη ποσότητα χρυσού κι άλλα πολύτιμα μέταλλα συνταράσσει όχι μόνο την ελληνική επικράτεια αλλά και πασίγνωστες εταιρείες του εξωτερικού. Η ιστορία, που θα μπορούσε να αποτελεί κινηματογραφικό σενάριο βραβευμένης με χρυσό αγαλματίδιο ταινίας, «παίχτηκε» στο έδαφος της χώρας μας με πρωταγωνίστρια μια μεσίτρια εταιρεία και θύματά της, εκτός από τους ιδιοκτήτες του χαμένου θησαυρού, δύο ασφαλιστικές εταιρείες-κολοσσούς της Αγγλίας και του Βελγίου, οι οποίες τώρα καλούνται να πληρώσουν για την εξαφάνιση του χρυσού το τεράστιο ποσό των 3.000.000 δολαρίων.
Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και στο εδώλιο θα καθίσουν πέντε Ελληνες κατηγορούμενοι για κακουργηματική πλαστογραφία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται μαζί με άλλα άγνωστα στην ανάκριση πρόσωπα να βοήθησαν τους... αετονύχηδες κομπιναδόρους στην εξαφάνιση των πολύτιμων μετάλλων.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, το μεγάλο κόλπο στήθηκε τον Μάρτιο του 2002, όταν η ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων ΕΛΒΑΝ που εδρεύει στον Ασπρόπυργο ανέθεσε σε μεσίτρια εταιρεία να μεσολαβήσει για να πωληθεί στο εξωτερικό μεγάλη ποσότητα πολύτιμων μετάλλων που είχε στην κατοχή της. Στο πολύτιμο υλικό περιλαμβάνονταν 46 κιλά χρυσού, 142 κιλά πλατίνας και 515 κιλά άλλων μετάλλων. Η πώληση ευδοκίμησε με αγοράστρια την αμερικανική εταιρεία PM Recovery INC ALLOYS AND METALS LLC έναντι του τιμήματος των 1.500.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά του πανάκριβου εμπορεύματος έπαιξε και ένας Σουηδός μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, ο οποίος ανέλαβε χρέη μεσολαβητή ανάμεσα στην αγοράστρια εταιρεία και την ελληνική μεσίτρια.
Με μεταφορέα την Ολυμππιακή Αεροπορία, η παράδοση συμφωνήθηκε να γίνει στις εγκαταστάσεις που διαθέτει η αμερικανική εταιρεία στη Γερμανία. Η μεταφορά του χρυσού ορίστηκε για τις 4 Απριλίου του 2002, ενώ η αγοράστρια εταιρεία δύο ημέρες νωρίτερα κατέβαλε 900.000 δολάρια ως προκαταβολή στην εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Τα εμπορεύματα με μέριμνα των μεσιτών (και τώρα κατηγορουμένων) ασφαλίστηκαν στην εταιρεία LLOYD’S του Λονδίνου και στη βελγική NAVIGA N.V. με ποσό που ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια (συνολικά).
Το αεροπλάνο της Ολυμπιακής έφτασε στον προορισμό του, στη Φραγκφούρτη. Ωστόσο, οι αγοραστές μάταια περίμεναν να παραλάβουν τις πλάκες χρυσού και τα κομμάτια πλατίνας, καθώς δεν τα έβρισκαν σε κανέναν χώρο του αεροσκάφους. Την επόμενη ημέρα ειδοποιήθηκε με e-mail o γενικός διευθυντής Εμπορευματικών Μεταφορών της Ολυμπιακής. Το μήνυμα είχε σταλεί στον υπολογιστή του ανώτατου στελέχους του αερομεταφορέα από τον Σουηδό διαμεσολαβητή, ο οποίος του ανέφερε ότι το πολύτιμο εμπόρευμα δεν έφτασε ποτέ στη γερμανική πόλη. Οι διαδικασίες tracing για τον εντοπισμό του φορτίου απέβησαν άκαρπες. Τα πολύτιμα μέταλλα δεν εντοπίστηκαν πουθενά.
Οι υπεύθυνοι του ελληνικού αερομεταφορέα σήμαναν συναγερμό. Ολοι οι υπάλληλοι ήταν επί ποδός ψάχνοντας τον εξαφανισμένο θησαυρό, την ώρα μάλιστα που επίσημα έγγραφα υπαλλήλων πιστοποιούσαν ότι όχι μόνον είχαν παραληφθεί τα εμπορεύματα αλλά και ότι πέρασαν από τον αυστηρό ακτινολογικό έλεγχο (φορτωτική και δήλωση αποστολέα SLI κ.λπ.). Αντιθέτως όμως με τα έγγραφα, τα υπερσύγχρονα μηχανήματα καταγραφής κινήσεων στον χώρο παραλαβής εμπορευμάτων της Ολυμπιακής εκείνο το διάστημα δεν έδειξαν ότι παρελήφθησαν τα επίμαχα εμπορεύματα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα επίσημα έγγραφα ήταν πλαστά. «Η όλη μεθόδευση δήθεν απώλειας των εμπορευμάτων ολοκληρώθηκε χωρίς ο αποστολέας (η μεσολαβήτρια εταιρεία δηλαδή) να δηλώσει ότι τα εμπορεύματα που θα ταξίδευαν ήταν αξίας ή είχαν ασφαλιστεί όπως υποχρεούτο, με μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ότι δήθεν απωλέσθηκαν με την ευθύνη της, προκειμένου να εισπράξει την ασφάλεια αυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά το παραπεμπτικό βούλευμα, βάσει του οποίου αναμένεται να δικαστούν στις 26 Σεπτεμβρίου του 2011 πέντε άτομα, ανάμεσά τους τρεις υπεύθυνοι της μεσίτριας εταιρείας και δύο πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής.
Σκηνοθετημένη απώλεια
Σκοπός της μεγάλης κομπίνας ήταν να σκηνοθετηθεί «απώλεια» του χρυσού. Στην πραγματικότητα, υπεξαιρέθηκε ενώ ακόμη δεν έχει εντοπιστεί. Αλλος ένας στόχος των αετονύχηδων ήταν να εισπραχθεί και αποζημίωση λόγω δήθεν απώλειας τόσο από τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και από την Ολυμπιακή, η οποία τελικά έχει πληρώσει με συμβιβασμό 275.000 ευρώ για το χαμένο εμπόρευμα στην αμερικανική εταιρεία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να πληρώσουν για τον αγνοούμενο θησαυρό ως αποζημίωση ποσό που ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια.
Πριν από λίγες ημέρες, στον εισαγγελέα Εφετών Αθήνας οι δικηγόροι Αθηνών Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των κατηγορουμένων ως εκπρόσωποι της βελγικής ασφαλιστικής εταιρείας NATEUS NV (διαδόχου της τότε NAVIGA). Οι δύο δικηγόροι παράλληλα ζητούν τη χρηματική ικανοποίηση της εταιρείας λόγω της ηθικής, οικονομικής και άλλης βλάβης που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων. Espresso

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου