11.3.11

Το 8.9 θα επηρεάσει την παγκόσμια σεισμικότητα !

Δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης από τους κατοίκους...
Ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς χαρακτήρισε τον σεισμό πλανητικής κλίμακας που θα επηρεάσει την παγκόσμια σεισμικότητα, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα.
Αρκετές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περίχωρα του Τόκιο μετά τον σεισμό, και υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς στην επαρχία Μιγιάγκι στη βορειοανατολική Ιαπωνία
Ο σεισμός, που αρχικά καταγράφηκε να έχει ένταση 7,9 βαθμών είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το Τόκιο. Λόγω του σεισμού σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία στο αεροδρόμιο Ναρίτα, του Τόκιο και οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο από το σεισμό αρκετά αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα, στο λιμάνι Ιουάτε.
Κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Ιαπωνίας συγκρούονται η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού με την Ευρασιατική πλάκα» εξήγησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Κώστας Συνολάκης εκτίμησε ότι από το σεισμό θα υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες νεκροί, καθώς δεν υπήρχε χρόνος εκκένωσης από τους κατοίκους. Έκανε δε λόγο για το μεγαλύτερο τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία τον τελευταίο αιώνα.
«Το δεύτερο κύμα μεταφέρει αυτοκίνητα, κομμάτια σπιτιών, τρένα και προξενεί θανάτους καθώς οι άνθρωποι χτυπούν σε τέτοια αντικείμενα» σημείωσε ο κ. Συνολάκης. Τα κύματα κινούνται με 20 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά η δύναμη της πυκνότητας του νερού είναι καταστροφική πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στη χώρα. skai.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου