11.3.11

Ο Άκης Τσελέντης για το σεισμό της Ιαπωνίας !

«Ο ισχυρότατος σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει σε συντομότερο χρονικό διάστημα ήδη ώριμα ρήγματα, αλλά μόνο στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου», τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών 'Ακης Τσελέντης.
Πάντως, όπως πρόσθεσε, «όταν σημειώνεται ένας σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ, επηρεάζεται όλος ο πλανήτης, αφού η γη δονείται όπως η καμπάνα», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να ενεργοποιήσει όλα τα ρήγματα.
Όσον αφορά το τσουνάμι ο καθηγητής ξεκαθάρισε, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο, αφού στον ελληνικό χώρο οι ισχυροί σεισμοί δεν μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι.
Εξάλλου, με αφορμή την ψύχραιμη αντίδραση των κάτοικων όπου έγινε αισθητός ο σεισμός της Ιαπωνίας, αλλά και την αντοχή των κτιρίων, ο 'Ακης Τσελέντης τόνισε ότι στην Ελλάδα καταγράφεται έλλειμμα στην αντισεισμική προστασία, τονίζοντας ότι πρέπει να θωρακιστούν τα κτίρια και να υπάρξει η ανάλογη εκπαίδευση.
Τέλος, ο κ. Τσελέντης είπε ότι τον σεισμό τον περίμεναν στην Ιαπωνία και μάλιστα είχαν θωρακιστεί, ενώ όσον αφορά το τσουνάμι εξήγησε ότι το μέγεθός του ήταν μεγάλο, επειδή εκδηλώθηκε μεγάλος σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μετατόπιση του πυθμένα της θάλασσας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου