10.3.11

Τα κονδυλώματα προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο !

Ο ιός του HPV που μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τώρα ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου της εγκεφάλου και τραχήλου, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Θάνος Αργύρης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh στην Πενσυλβάνια, «δυνητικά μπορούν να προληφθούν έως και 90% οι εν λόγω όγκοι με τον εμβολιασμό, καθώς τα στελέχη που προκαλούν τον επιθετικό καρκίνο, είναι τα ίδια με αυτά που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».
Δεν «λειτουργούν» στου καπνιστές τα νέα φάρμακα
Στο συνέδριο «Εξελίξεις και Προοπτικές στους καρκίνους του Πνεύμονα, Κεφαλής και Τραχήλου», οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα από την επιστημονική βιβλιογραφία για τους καπνιστές και τον καρκίνο του πνεύμονα. Όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης δεν «λειτουργούν» στους καπνιστές τα νέα, έξυπνα φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς η μετάλλαξη που προκαλεί τον καρκίνο δεν σχετίζεται με αυτήν που προκαλεί το τσιγάρο, ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μία φορά πόσο θανατηφόρο μπορεί να είναι το κάπνισμα.
Παράλληλα, όπως φάνηκε σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, η προληπτική αξονική τομογραφία μπορεί να μειώσει έως 20% τη θνησιμότητα από τη νόσο.
Η επιστημονική συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος με το Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), ενώ συμμετέχουν ερευνητές από σημαντικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπηςπου έχουν εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων.
Νέα βιολογικά φάρμακα
Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στην Ελλάδα και παγκοσμίως από τους καρκίνους του πνεύμονα και κεφαλής και τραχήλου παρά από όλους τους άλλους τύπους καρκίνου μαζί που υπογραμμίζει την σημασία για βελτίωση των θεραπειών και την εντατικοποίηση των ερευνητικών προσπαθειών στον τομέα αυτό. Αν και διαφέρουν βιολογικά, οι καρκίνοι αυτοί γενικά προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας του καρκίνου το οποίο έδωσε ώθηση στην παραγωγή νέων στοχευμένων θεραπειών που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ενώ επηρεάζουν λιγότερα τα φυσιολογικά κύτταρα και ιστούς του οργανισμού, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια σε αυξητικούς παράγοντες.
Στην θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου έχει εισαχθεί η χρήση ενός μονοκλωνικού αντισώματος πού αναγνωρίζει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα στην δράση της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους κατά των όγκων.ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου