12.3.11

Περίπου 1.400 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, 215.000 οι άστεγοι στα καταφύγια

Περίπου 1.400 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί προς ώρας στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από ισχυρή σεισμική δόνηση και επακόλουθο τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η αστυνομία.
Επιπλέον πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.
Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση. Περίπου 784 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ στους 1.128 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η αστυνομία στις 11.30, τοπική ώρα (04.30, ώρα Ελλάδος).
«Είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS).
Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.
Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).
Ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.
Ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται την Εθνική Υπηρεσία Πυρκαϊών και Καταστροφών.
Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ.
νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου