12.3.11

Βοήθεια στο σπίτι...δικαούχοι μόνο όσοι έχουν άνεργο !

Εκτός προγράμματος κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς και δέχονται φροντίδα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αφού αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά τους άτομα που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις στους δήμους τους, για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι.
Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς περιθώριο τροποποίησης, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση δημάρχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές» προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.
Συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ κουπόνι ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια, μένουν εκτός προγράμματος.
Οι δήμαρχοι, μετά την εξέλιξη αυτή, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι το πρόγραμμα οδηγείται σε λουκέτο εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, καθώς και των νέων όρων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα. Η παράταση του προγράμματος για έναν χρόνο, όπως τονίζουν οι αιρετοί, δεν εξασφαλίζει τη συνέχειά του, αντίθετα οδηγεί στη δραματική συρρίκνωσή του.
Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ με υπόμνημά της, που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, ζητεί ο αριθμός των ωφελούμενων να ανέβει στις 50.000 και παράλληλα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι μόνοι χωρίς να έχουν κανέναν να τους εξυπηρετήσει.
Επίσης ζητεί να ληφθεί μέριμνα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.tsantiri.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου