10.3.11

Νεραντζομαγειρέματα και νεραντζολιχουδιές στο Γύθειο !

Μια καινούργια γιορτή γεννήθηκε χθες στο Γύθειο. Πρόκειται για τα Νεραντζομαγειρέματα που συνδιοργανώθηκαν από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Πολιτιστικό - Μορφωτικό Σύλλογο Γυθείου.
Η ιδέα γεννήθηκε στα χαλάσματα ενός σπιτιού στο κέντρο του Γυθείου και την οποία οι Μανιάτισσες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, αποδεικνύοντας ότι και στην μαγειρική οι γυναίκες του σήμερα πατούν στην τέχνη και στην παράδοση του χθες. Η ιδέα για τα νεραντζομαγειρέματα, όπως ανέφερε ο δάσκαλος Δημήτρης Ροζάκης, ξεκίνησε από την πληθώρα των νεραντζιών που υπάρχουν στην κεντρική πλατεία του Γυθείου, παράλληλα με την εκδηλωθείσα πρόθεση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου να προσφέρει ένα παλιό σπίτι, την οικία Σταυριανάκου, στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για την δημιουργία ενός πνευματικού χώρου για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Μάνης. Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο κτίσμα, τυχαία ανακαλύφθηκε ένας κίτρινος φάκελος, απομεινάρι του παρελθόντος, ο οποίος μεταξύ άλλων περιείχε και ένα βιβλίο με πάμπολλες συνταγές μεταξύ των οποίων και αυτές με νεράντζι οι οποίες ήταν και οι πιο ενδιαφέρουσες. Επίσης βρέθηκαν αποξηραμένα άνθη και φύλλα νεραντζιάς και αναφορές σε παλιές οικογένειες του Γυθείου. Οι συνταγές από το βιβλίο δόθηκαν στις γυναίκες οι οποίες και τις ακολούθησαν.
Οι γυναίκες του Γυθείου λοιπόν ανταποκρίθηκαν στο διαγωνιστικό κάλεσμα, για τα νεραντζομαγειρέματα και παρουσίασαν γλυκά και φαγητά, αλλά και λικέρ που γοήτευσαν με την εμφάνιση και με την γεύση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρότερη συμμετοχή ήταν της 12χρονης Νίκης η οποία και έτυχε θετικότατων σχολίων.
Γλυκά, φαγητά και λικέρ δοκιμάστηκαν από τους δύο κριτές, τον Αντώνη Παναγάκο και το Νίκο Βοσνάκη, γνωστοί σεφ σε ξενοδοχειακές μονάδες της Μάνης, οι οποίοι μετά την δοκιμή πενήντα και πλέον εδεσμάτων βράβευσαν τα τρία καλύτερα. Μία διαδικασία που όπως τόνισαν δεν ήταν καθόλου εύκολη, γιατί οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με την εξαιρετική τους γεύση και παρουσίαση.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού- Μορφωτικού Συλλόγου Λίτσα Αγγάνη αφού ευχαρίστησε τις γυναίκες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν τα έθιμα, η παράδοση, ο πολιτισμός, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική όπως αυτή υπήρχε παλιά στην πόλη και στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιώργος Ροζάκης σημείωσε με έμφαση ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα αναδεικνύει πράγματα που τιμούν τον τόπο και τον πολιτισμό, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το αύριο είναι το μέλλον που χτίζεται καθημερινά.
Να αναφερθεί ότι όλες οι συνταγές που παρουσιάστηκαν μαζί με φωτογραφίες από τη εκδήλωση θα αποτελέσουν ειδική έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενες παρακολούθησαν τις αναφορές της Μαίρης Παναγάκου για τις θεραπευτικές ιδιότητες και την χρήση εκτός της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, του νεραντζιού.
Το βραβείο που έλαβαν οι τρεις νεραντζομαγείρισσες ήταν από ένα κόσμημα, προσφορά του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η Νατάσσα Μυλωνάκου για χειροποίητο γλυκό νεράντζι με άρωμα Κωνσταντινούπολης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε εστιατόριο του Γυθείου του οποίου η πρόταση ήταν μπαρμπούνια σαβόρι μία διαφορετική γευστική δημιουργία και το τρίτο βραβείο απέσπασε η Ελένη Καραβασίλη της οποίας οι κύκνοι ταξίδεψαν τους ουρανίσκους σε ξεχωριστές γλυκές απολαύσεις.
Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε η δημιουργία εκτός συναγωνισμού, γνωστού ζαχαροπλαστείου της πόλης η οποία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νεράντζι σε γλυκιά έκδοση.
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι παρουσιάστηκαν εξαιρετικές λιχουδιές μερικές από τις οποίες ήταν γλυκό νεράντζι, μαρμελάδα, νεραντζόπιτες, φοντάν με ανθότυρο και νεράντζι, φοντάν με σοκολάτα και νεράνζι, χαλβάς με γεύση νεραντζιού, τζιζκέικ, κορμός- μελομακάρονα και σού με γεύση νεραντζιού και κοτόπουλο με νεράντζι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου