10.3.11

Τουρισμός με δελτίο για λίγους !!

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αυξήσει τα κονδύλια των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά, παρά το γεγονός ότι στις λίστες του ΟΑΕΔ προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι το 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011.
Ο προϋπολογισμός των δύο προγραμμάτων παραμένει στα περυσινά επίπεδα, ενώ ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας αλλάζει πλήρως τις διαδικασίες χορήγησης των δελτίων κοινωνικού τουρισμού.

Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα πόσοι από τους δικαιούχους των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ θα καταφέρουν να επωφεληθούν το ερχόμενο καλοκαίρι εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων. Ακόμα και για τους τυχερούς όμως το κόστος γίνεται δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης των διοδίων, των καυσίμων αλλά και των «τσουχτερών» εισιτηρίων σε λεωφορεία, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αυξήσει τα κονδύλια των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, παρά το γεγονός ότι στις λίστες του ΟΑΕΔ προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι το 2010 και τους πρώτους μήνες του 2011.

Ο προϋπολογισμός των δύο προγραμμάτων παραμένει στα περυσινά επίπεδα, ενώ ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας αλλάζει πλήρως τις διαδικασίες χορήγησης των δελτίων κοινωνικού τουρισμού. Έτσι, οι δικαιούχοι θα απογράφονται και ταυτόχρονα θα παραλαμβάνουν τα δελτία τους, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά. Το αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ θα είναι -όπως πέρυσι- προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τους 15.000 δικαιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των δελτίων αποδεικνύονται συμπληγάδες που δύσκολα μπορούν να περάσουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Ένα ζευγάρι δύο εργαζομένων με μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25.000 συνολικό εισόδημα το χρόνο για να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι του δελτίου κοινωνικού τουρισμού.

Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που ένας από τους δύο έχασε τη δουλειά του εντός του 2010, όπως συμβαίνει σε χιλιάδες οικογένειες; Η απάντηση είναι οδυνηρή για τους περισσότερους: μπορεί η οικογένεια να αγωνίζεται να επιβιώσει πλέον μόνο με ένα μισθό, αλλά αν τα συνολικά εισοδήματα του ζευγαριού το 2010 ξεπερνούσαν τις 25.000 ευρώ, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα!

Τι σημαίνουν, όμως, πρακτικά τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας; Οι 25.000 ευρώ που είναι το υψηλότερο εισόδημα που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι εργαζομένων για να αποκτήσουν δελτία κοινωνικού τουρισμού, μεταφράζεται στο ότι οι μισθοί και των δύο δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1.580 ευρώ καθαρά.

Για τις οικογένειες με έναν δικαιούχο και μικρά παιδιά (μέχρι πέντε ετών) το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 17.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μηνιαίες καθαρές αποδοχές περί τα 1.150 ευρώ.

Πόσες οικογένειες θα μείνουν εκτός των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί. Τα στοιχεία ανεργίας, ωστόσο, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν ένα μέρος του προβλήματος, καθώς είναι γνωστό πως πολλοί άνεργοι δεν καταγράφονται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Αρχής (Νοέμβριος 2010) οι άνεργοι έφθασαν τους 692.577 και μαζί με τους οικονομικά μη ενεργούς (4.320.927) ξεπέρασαν τους απασχολούμενους, που ήταν συνολικά 4.307.054.

Για τους εργαζόμενους δικαιούχους των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, η απόφαση για διακοπές γίνεται δυσβάσταχτη έως ανέφικτη, αν συνυπολογίσει κανείς το αυξημένο κόστος μετακίνησης. Όλα αυτά χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι νέες μειώσεις μισθών εξαιτίας πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν για την τήρηση του μνημονίου.
Αλλάζουν όλα στη χώρα μας…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου