12.3.11

Σκληρή απάντηση του Μεσσηνίας Χρυσόστομου στον ιερέα από τον Άγιο Φλώρο !

Με αφορμή επιστολή που είχε αποστείλει ο Ιερέας της Ενορίας του Αγίου Φλώρου σε ΜΜΕ της Μεσσηνίας για την τρίμηνη αργία του ( για τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν στο Νεκροταφείο του χωριού το ψυχοσάββατο ) ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος απαντά τα εξής !
«Σχετικά με όσα αναληθή, ανυπόστατα και παρερμηνευμένα αναφέρει ο π. Νικ. Θλιμμένος, εφημέριος Βελανιδιάς, στην "Ανοικτή επιστολή προς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο", της 9 Μαρτίου 2011, προς τα τοπικά ΜΜΕ, η Ιερά Μητρόπολη αναφέρει τα κάτωθι:
α) Από την πρώτη στιγμή της έλευσής του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Απρίλιος 2007) γινόταν αποδέκτης παραπόνων από μέρους των ενοριτών του Αγίου Φλώρου για την απρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά του π. Νικ. Θλιμμένου προς τους ενορίτες του και συχνά πυκνά κατέθεταν το αίτημα της μεταθέσεώς του. Ανάλογη συμπεριφορά εξεδήλωνε και προς τους υπαλλήλους της Ι. Μητροπόλεως, κάθε φορά που επικοινωνούσαν μαζί του για θέματα υπηρεσιακής ασυνέπειας έναντι των νομίμων υποχρεώσεών του προς την Ι. Μητρόπολη.
β) Στις υποδείξεις του Σεβ. Μητροπολίτου τόσο για την συμπεριφορά του, η οποία δεν ήταν η αρμόζουσα σε κληρικό, όσο και για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού, οι απαντήσεις του ήταν χωρίς καμμία συνοχή και περίσκεψη και πάντοτε προσπαθούσε να αποφύγει να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση.
γ) Τον Αύγουστο του έτους 2010, σε έλεγχο από τον Σεβ. Μητροπολίτη για τα οικονομικά και την διαχείριση του Ιερού Ναού, ο π. Νικ. Θλιμμένος, προφασιζόμενος ότι τα βιβλία τα έχει ο λογιστής, προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τον έλεγχο. Ο Σεβ. Μητροπολίτης τού ανέφερε ότι στις 25 Αυγούστου αναμένει τα λογιστικά βιβλία και τα παραστατικά να τα καταθέσει στη Μητρόπολη για έλεγχο. Γεγονός, το οποίο ουδέποτε πραγματοποίησε.
δ) Τον Οκτώβριο εκλήθη από τον Σεβ. Μητροπολίτη και του υπεδείχθη ή να παραιτηθεί ή να μετατεθεί (οικειοθελώς ή αναγκαστικώς) αφού ουδεμία δυνατότητα επικοινωνίας υφίσταται μεταξύ αυτού και του Σεβ. Μητροπολίτου αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως.
ε) Σε άρνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης ζήτησε δι’ εγγράφου αιτήσεως την αναγκαστική μετάθεσή του από την Ιερά Σύνοδο, η οποία τον κάλεσε δύο φορές για να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, αλλά και τις δύο φορές δεν παρέστη, προφασιζόμενος την πρώτη φορά λόγους ασθενείας ενώ την δεύτερη φορά απαξίωσε να παραστεί. Μάλιστα, προκαλούσε την παρέμβαση συνταξιούχου καθηγητού Πανεπιστημίου, καταγομένου από τη Μεσσηνία, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε απόφαση για αναγκαστική μετάθεση.
στ) Την ημέρα που εκδόθηκε η συνοδική απόφαση περί αναγκαστικής μεταθέσεώς του καταθέτει προς τον Σεβ. Μητροπολίτη αίτηση οικειοθελούς μεταθέσεώς του υπό όρους(!) και την επομένην αίτηση αδείας επί 20ήμερον, για λόγους υγείας.
ζ) Από την ημέρα αυτή και μέχρι την Παρασκευή του πρώτου Ψυχοσαββάτου, ουδεμία παρουσία είχε στον Ιερό Ναό, αφού γνώριζε ότι εφημεριακά καθήκοντα επιτελεί άλλος, νέος εφημέριος, και εκείνος έχει διορισθεί στην Βελανιδιά.
η) Οταν εκλήθη από τον Σεβ. Μητροπολίτη να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο γεγονός, δεν ανταποκρίθηκε αλλά έστειλε την πρεσβυτέρα του και έναν άλλο εφημέριο να ανακοινώσουν ότι ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν μπορούσε να έρθει να συζητήσουμε.
θ) Η ποινή της τρίμηνης αργίας ετέθη για την ανάρμοστη, ανάδελφη και απρεπή συμπεριφορά κληρικού, μάλιστα λευκαθέντος εντός του ράσου, προς άλλον νέον κληρικόν. Η συμπεριφορά του αφορούσε τη βίαιη αποπομπή εκ του ιερού βήματος, την καταστροφή των αμφίων του κληρικού και των λειτουργικών του βιβλίων, γεγονότα τα οποία μαρτυρούν οι παριστάμενοι πιστοί, οι οποίοι ανέμενον να αρχίσει η ακολουθία του νεκρωσίμου τρισαγίου στον Νεκροταφειακό Ναό. Μάλιστα εξεδίωξε τον νέον κληρικόν με τα λόγια «τι θέλεις εσύ εδώ ρε; Εγώ είμαι παπάς εδώ, να σηκωθείς και να φύγεις». Είναι αυτό ένα ατυχές γεγονός;!
ι) Τα όσα επικαλείται σχετικά με την παρέμβαση του πρωτοσυγκέλλου είναι όλα ανυπόστατα και ψευδή.
ια) Το μόνο μέλημα του π. Νικ. Θλιμμένου σχετικά με τα εφημεριακά του καθήκοντα ήταν να τελεί ακολουθίες εσπερινού και παρακλήσεων σε ιδιωτικά σπίτια, και όχι στον Ιερό Ναό, να επιμελείται ιδιωτικά παρεκκλήσια, και ουδέν ενδιαφέρον μέχρι σήμερα υπέδειξε για την αναστήλωση και την επιδιόρθωση του ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Φλώρου - γεγονός το οποίον κατ’ επανάληψη διεπίστωσε ο ίδιος ο Σεβ. Μητροπολίτης σε επισκέψεις του στον εν λόγω Ιερό Ναό.
Για όλα αυτά, τα οποία αποτελούν την πραγματική αλήθεια, ο π. Νικ. Θλιμμένος θα παραμείνει σε τρίμηνη αργία, και εκείνος έχει μεν κάθε δικαίωμα να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, όμως και ο Σεβ. Μητροπολίτης έχει το δικαίωμα για άσκηση κάθε εκκλησιαστικού και κανονικού δικονομικού μέσου για όσα ψευδή και αναληθή αναφέρει στην τελευταία επιστολή του».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου