3.12.15

ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 Στόχος των ατομικών και ομαδικών ρητορικών αγωνισμάτων είναι οι μαθητές να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητές τους, να καλλιεργήσουν τη δημιουργική και την κριτική σκέψη τους, να αρθρώσουν ορθό και τεκμηριωμένο λόγο με αισθητική αξία και να ασκηθούν στον δημοκρατικό διάλογο.
Η ιδιαιτερότητα των αγώνων αυτών έγκειται στο ότι τα θέματα θα αντληθούν, κυρίως, από τα σχολικά εγχειρίδια Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο και από Μετάφραση ( Εὐριπίδου «Ἑλένη»  του Γυμνασίου και τα εγχειρίδια «Ξενοφῶντος Ἑλληνικά», «Σοφοκλέους Ἀντιγόνη», «Λυσίου Ὑπέρ Μαντιθέου» του Λυκείου). Στόχος είναι να αναδειχθεί η διαχρονική αξία των παραπάνω κειμένων και να ενθαρρυνθεί η εμβάθυνση στο περιεχόμενό τους και σε νοήματα που εμπνέουν τον σύγχρονο αναγνώστη. Αρκετά από τα θέματα των αγώνων θα αντληθούν και από τα εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γλώσσας Γυμνασίου και Λυκείου.
Η οργανωτική επιτροπή θα φροντίσει, ώστε τα θέματα να ανταποκρίνονται στην ηλικία και στο γνωστικό επίπεδο των συμμετεχόντων (θα διεξαχθούν αγώνες ξεχωριστά για Γυμνάσιο και Λύκειο).

Οι διαγωνιζόμενοι θα συμμετάσχουν στα εξής ρητορικά αγωνίσματα:

1. Διττοί λόγοι

Σε αυτό το ομαδικό ρητορικό αγώνισμα τριμελείς ομάδες μαθητών από διαφορετικά σχολεία καλούνται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή κατά ενός θέματος.

2. Αυθόρμητος λόγος

Πρόκειται για έναν σύντομο αυτοσχέδιο λόγο, διάρκειας 3-4 λεπτών, που στηρίζεται κυρίως στη δημιουργική και συνειρμική σκέψη του ομιλητή με στόχο την τέρψη του ακροατηρίου.

3. Προτρεπτικός  λόγος

Ο Προτρεπτικός Λόγος αποτελεί προσχεδιασμένη ομιλία μέγιστης διάρκειας 6 λεπτών. Ο ομιλητής έχει ως στόχο να προτρέψει / να πείσει το ακροατήριο για ένα θέμα που θεωρεί σημαντικό.
4. Νοηματική ανάγνωση

Στο αγώνισμα της Νοηματικής Ανάγνωσης ο ομιλητής καλείται να αναγνώσει απόσπασμα από μεταφρασμένο κείμενο Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας (διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά). Ο ομιλητής καλείται να αποδώσει το ύφος και το νόημα του κειμένου με ζωντανό και εκφραστικό τρόπο, αξιοποιώντας τη στίξη και δίνοντας έμφαση στην καθαρή άρθρωση, την ένταση και τη χροιά της φωνής, την έκφραση του προσώπου και την οπτική επαφή με το κοινό.

Κάθε συμμετέχων μπορεί να λάβει μέρος στους διττούς λόγους και/ή σε ένα ατομικό αγώνισμα.

Οι Μαθητικοί Αγώνες θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο 15-16 Απριλίου 2016 στα Διδακτήρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών,  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ο τελικός θα λάβει χώρα  το απόγευμα του Σαββάτου στο Αμφιθέατρο της Σχολής «Ν. Πολίτης».

Στους συμμετέχοντες θα αποσταλούν οι αναλυτικοί κανόνες των αγωνισμάτων, ενδεικτικά θέματα και φάκελος υποστηρικτικού υλικού. Οι αιτήσεις συμμετοχής για τους αγώνες ρητορικής θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016. Μπορούν να συμμετέχουν 1-3 μαθητές από κάθε σχολείο.

Επίσης, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου θα διοργανωθούν ενημερωτικά βιωματικά εργαστήρια από την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση στο χώρο του αμφιθεάτρου "Ν. Πολίτης", της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Αιτήσεις για συμμετοχή στα εργαστήρια και για τους αγώνες θα γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση ritorikoiagones2016@gmail.com.

Πληροφορίες: Βολονάκη Ελένη, τηλ.: 693 724 1593, Μπαζάνης Βασίλης, τηλ.: 694 6348 712

Υπεύθυνη Συντονίστρια Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης

Βολονάκη Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Επιστημονική - Οργανωτική Επιτροπή Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης

Μαρκαντωνάτος Ανδρέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ξανθάκη-Καραμάνου Γεωργία, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κωνσταντινόπουλος Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ευσταθίου Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας,  Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Σταθοπούλου Δήμητρα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Μεσσηνίας

Σακκά Βασιλική, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Μεσσηνίας

Μπαζάνης Βασίλειος, Φιλόλογος, Γενικός Γραμματέας του Σ.Φ.Μ.

Λουτριανάκη Βάλια, Φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, DEA, υπ. Δρ

Εγγλέζου Φωτεινή, Φιλόλογος – Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Αλίμου, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, Δρ Διδακτικής της Γλώσσας

Ρούλα Μουντάνου, Συνδιοργανώτρια Αγώνων Ρητορικής – Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία»
Το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θεσπίζει «Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης» για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Μεσσηνίας και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου