5.12.15

ΚΑΤΑΝΤΙΑ !!! Δεν έχουν φάρμακα να δώσουν στους ασθενείς - Υπό διάλυση τα νοσοκομεία


Δεν έχουν φάρμακα να δώσουν στους ασθενείς - Υπό διάλυση τα νοσοκομεία

Αδειάζουν τα ράφια των νοσοκομείων από φάρμακα και οι ελλείψεις χτυπούν «κόκκινο», με τους ίδιους τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να τονίζουν πως κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
 
Στο Λαϊκό Νοσοκομείο οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διοικητής Ιωάννης Πατσόγιαννης, το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Ωστόσο, ενώ περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, έλαβε χθες μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς. Στην περίπτωση του HIV οι γιατροί λένε ότι εάν διακοπεί η αγωγή, το φάρμακο καίγεται και είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή. Υπάρχει η λύση να πάρω φάρμακα με δελτίο αποστολής, χωρίς να δώσω χρήματα, αλλά είναι κάτι παράνομο. Ζήτησα από το υπουργείο γραπτή εντολή ώστε να μου δώσουν το ελεύθερο να το κάνω», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο κ. Πατσόγιαννης, ο οποίος τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα των ελλείψεων.
Οι ασθενείς με HIV έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας που προωθούν μέσω των σόσιαλ μίντια το γολγοθά που βιώνουν. Γνωστός δημοσιογράφος συγκλονίζει μέσα από το facebook και το twitter λέγοντας πως έχει μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αγωγή.
Την επικινδυνότητα στην οποία εκτίθενται οι ασθενείς με HIV εξηγεί ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Θετική Φωνή», Ανδρέας Μαζαράκης. «Δεν πρέπει να διακόπτεται η αγωγή σε καμία περίπτωση. Είναι αγωγές που γίνονται εφ’ όρου ζωής και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται καθημερινά. Εάν γίνει διακοπή, χαλάει το σχήμα του φαρμάκου και ως γνωστόν, η συμμόρφωση σε μια μακροχρόνια θεραπεία κρίνει και το βαθμό επιτυχίας της θεραπείας αυτής».
Σε οριακό σημείο είναι και ο Ευαγγελισμός που ζει το «μαρτύριο της σταγόνας». Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι είχαν εκπέμψει sos καθώς το νοσοκομείο κινδύνευε να στερέψει από φάρμακα μέσα στον Δεκέμβριο. Με εσωτερική κατανομή κονδυλίων κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία βέβαια αρκούν για ύψιστες ανάγκες. Ειδικά για τα αντιρετροϊκά φάρμακα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού όπως λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, «οι ανάγκες αφορούν σε 150 κομμάτια και αυτή τη στιγμή μπορούμε να διαθέσουμε μόλις δέκα».

 Ελεύθερος Τύπος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου