4.12.15

Oι "Μουσικές του Κόσμου" στην Καλαμάτα !

Oι "Μουσικές του Κόσμου" που διοργανώνει η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας "ΦΑΡΙΣ" και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, συνεχίζονται με ένα ταξίδι στον Γερμανικό Ρομαντισμό του 19ου αιώνα.
Ο Γερμανικός Ρομαντισμός αποτελεί το κυρίαρχο καλλιτεχνικό κίνημα στη φιλοσοφία, την τέχνη και τον πολιτισμό των γερμανόφωνων χωρών στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι βάσεις για τους Γερμανούς ρομαντικούς είχαν τεθεί πριν την Γαλλική Επανάσταση και τους ναπολεόντειους πολέμους. Τα γεγονότα αυτά και οι συνέπειες τους (όπως η ταπεινωτική γερμανική ήττα από τα γαλλικά στρατεύματα) άσκησαν επιρροή και σε πολιτισμικό πεδίο. Εκεί έρχεται και ανδρώνεται η γερμανική ρομαντική τέχνη, με τη στροφή της στην παράδοση, τον ιδεαλισμό, το ασυνείδητο και το συναίσθημα, απέναντι στην ορθολογιστική σκέψη του Διαφωτισμού αλλά και τα αυστηρά οροθετημένα πρότυπα του κλασικισμού
« … ο ρομαντισμός είναι τέκνο του βορρά και ο βορράς αγαπά τα χρώματα˙ τα όνειρα και τα εξωτικά είναι παιδιά της ομίχλης…»
έγραψε ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής  Σαρλ Μπωντλαίρ  στα μέσα του 19ου αιώνα και εμείς, η Κατερίνα Παλαιολόγου -σοπράνο και ο Στάθης Γυφτάκης-πιάνο σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των Lieder των Schubert, Schumann, Brahms και Wagner,
την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στις 21:00, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής
η είσοδος είναι ελεύθερη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

*Η Κατερίνα Παλαιολόγου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Με καθηγητές τους Πάρη Καρκαλούτσο και Νέλλη Σεμιτέκολο παίρνει δίπλωμα πιάνου από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, ενώ με τον Νίκο Τσότρα τα Πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας από το ίδιο ωδείο. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα ενορχήστρωσης με τον Λουκά Γεώργα.
Τον Ιούνιο του 2015 αποφοίτησε από την τάξη μονωδίας της κυρίας Χριστίνας Γιαννακοπούλου παίρνοντας το δίπλωμά της με βαθμό άριστα, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο.
Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών καθώς και τραγουδιού με τους Kurt Equiluz, Cheryl Studer, Άρη Χριστοφέλη, Χαρούλα Γκλαβοπούλου και Νίκο Βασιλείου. Μελετάει ρεπερτόριο με τους πιανίστες Μαρία Παπαπετροπούλου και Μανώλη Παπασηφάκη και παρακολουθεί μαθήματα Μελοδραματικής με την κ. Τζένη Δριβάλα.
Είναι μέλος και βοηθός μαέστρου στο γυναικείο φωνητικού συνόλου «Μελίφωνο».


 *Ο Στάθης Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967.
Σπούδασε πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου (Δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και Ειδική Διάκριση) και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου (Άριστα παμψηφεί, Α' βραβείο, Χρυσό μετάλλιο στη μνήμη Μ.Χατζιδάκι).
 Έργα του έχουν εκτελεστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε σημαντικά Φεστιβάλ, όπως το «2ο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας», το “φεστιβάλ Θρησκευτικής Mουσικής Πάτμου” (2003), το «Φεστιβάλ Μεσογειακών Xωρών» στην Κωνσταντινούπολη ( 2005 και 2008), το Φεστιβάλ «Η Ελλάδα στο Μιλάνο» (2007), το «2ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας (2007) , το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού θεάτρου του Βόλου» (2009) στο «Φεστιβάλ Αθηνών» (2014) και στο «20ο φεστιβάλ χορού Kαλαμάτας».
Έχει βραβευτεί σε Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής και σε Διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό Είναι μέλος της 'Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 2003 και από το 2013 μέλος στο Δ.Σ. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας στο οποίο διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου