3.12.15

Ανάμεσα στην άγνοια και το ψεύδος

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών έλεγε στο συνέδριο του Έλληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι "δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα".  
Το βράδυ ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε το ίδιο ακροατήριο ότι "το 2015 ήταν το έτος του οριστικού τέλους του Grexit".
Το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στους βουλευτές του για τα "σκυλιά" που θέλουν να σταματήσουν το καραβάνι του -επειδή δεν τού βγήκε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο- και το απόγευμα έλεγε στους επιχειρηματίες ότι επιδιώκει "πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος", για να βγει πιο εύκολα η αξιολόγηση.
Έχει χαθεί ο μπούσουλας και η κυβέρνηση κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα;

Ή απλώς γράφουν διαφορετικοί άνθρωποι τις πρωθυπουργικές ομιλίες, με διαφορετική αίσθηση των πραγμάτων;

Ή και χωρίς καμία αίσθηση, αν κριθεί από την

απαρίθμηση των "επιτυχιών" της κυβέρνησής του που έκανε στις δυο τελευταίες δημόσιες ομιλίες του ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση δυο εξηγήσεις υπάρχουν. 
Η μία είναι ότι έχει δίκιο ο Βαγγέλης Βενιζέλος που λέει ότι ο Πρωθυπουργός ψεύδεται συστηματικά, παρουσιάζοντας το άσπρο ως μαύρο, το κρέας ως ψάρι, την καταστροφή της οικονομίας ως "σταθεροποίηση" και την ραγδαία αποχώρηση επιχειρήσεων από τη χώρα ως "εμπιστοσύνη των επενδυτών".

Η άλλη είναι ότι η κυβέρνηση δεν διακρίνει πραγματικά το σωστό από το λάθος, την ύφεση από την ανάπτυξη, το καλό από το κακό, την επιτυχία από το φιάσκο.

Δεν διακρίνει καν τη διάφορα ανάμεσα στο βασικό πακέτο των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ -αύξηση του βασικού μισθού, επαναφορά της 13ης σύνταξης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξησης του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων - και στα εντελώς αντίθετα που συμβαίνουν με την κυβέρνησή του.

Η θεωρία του Πρωθυπουργού ότι η "νωπή λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρεις φορές μέσα στη χρονιά που φεύγει" συνιστά "επιλογή του λαού μας να γυρίσει επιτέλους σελίδα", έχει ένα πρόβλημα: ο λαός δεν εννοούσε αυτή ακριβώς τη σελίδα που γράφει τώρα η κυβέρνησή του με την υπογραφή που έβαλε ο ίδιος στο Μνημόνιο.

Συνεπώς όταν λέει ότι "για το ασφαλιστικό θα βρούμε λύσεις βιώσιμες αλλά και κοινωνικά δίκαιες" ή δεν θυμάται τι υπέγραψε ή δεν ξέρει τι έρχεται. Η κυβέρνησή του θα κόψει άμεσα 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα και αυτό με άλλο τρόπο εκτός από τη μείωση των συντάξεων δεν μπορεί να γίνει.

Είτε ψεύδεται, είτε έτσι πιστεύει ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας διαφορετικά από ότι είναι τα πράγματα, δεν έχει σημασία. 
Γιατί, όπως έλεγε ο Νίτσε:

"Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα".


Του Γιώργου Λακόπουλου
capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου