2.12.15

ΙΤΑΛΙΑ - Επαναφορά Της Ονομασίας Της «Οδού Των Ελλήνων» (Via Dei Greci) στην Νάπολη

Σε συνέχεια της πρότασης του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 o Δήμος της Νάπολης επανέφερε, ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα,  το ιστορικό οδωνύμιο «Οδός των Ελλήνων» στην περιοχή San Giuseppe, στην οποία στεγάζεται ο ιστορικός ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου. 
Ένα κομμάτι της «Οδού Αγίου Θωμά του Ακινάτη» (Via San Tommaso d'Aquino) ξαναπέκτησε το αρχικό της όνομα, για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες σε έγγραφα του δέκατου έκτου αιώνα. Μόνο για ένα διάστημα η οδός είχε μετονομαστεί με απόφαση του φασιστικού καθεστώτος το 1924.
Ο Δήμαρχος της Νάπολης Luigi de Magistris κατά τη διάρκεια της τελετής μετονομασίας δήλωσε ότι «σήμερα αποκαταστήσαμε με κάποιο τρόπο την ιστορία». 
Ο Γιάννης Κορίνθιος, Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ωραία ημέρα για τους Έλληνες της Νάπολης, αλλά και για τους Ναπολιτάνους, διότι επιστρέφει η ιστορική μνήμη της πόλης».
Να υπενθυμίσουμε ότι σειρά από εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και άλλες έχουν προγραμματιστεί για αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τον εορτασμό της παρουσίας των Ελλήνων στην Καμπανία. Μεταξύ αυτών ήταν η Έκθεση «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 Χρόνια Ιστορίας», η οποία εγκαινιάστηκε την 5η Ιουνίου 2015 και η ομότιτλη Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2015, προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία του παροικιακού Ελληνισμού της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας, μιας από τις πιο σημαντικές σελίδες στη διαχρονική πορεία του Νεώτερου Ελληνισμού, αλλά και της ιστορίας της Κορώνης και της Μεθώνης. 
Συγκεκριμένα την περίοδο 1532-1534, 8.000 Έλληνες είχαν βρει φιλόξενη υποδοχή στην Νότια Ιταλία, όταν ο Γενουάτης ναύαρχος Αντρέα Ντόρια, με διαταγή του Καρόλου του Ε΄, είχε εκκενώσει την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πάτρα προκειμένου οι κάτοικοί τους να αποφύγουν τα αντίποινα των Τούρκων. Από αυτούς 5.000 κυρίως Κορωναίοι εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη, άλλοι βρήκαν άσυλο και τύχη στη Μεσσήνη της Σικελίας, στη Μπαρλέττα της Απουλίας και σε άλλες περιοχές της Καλαβρίας.
Στις δύο προαναφερθείσες εκδηλώσεις συμμετείχε το Μανιατάκειον Ίδρυμα, αφού η Έκθεση εμπλουτίστηκε με εκδόσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος και στη Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα συμμετείχε με ομιλία η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη. 
Στην εν λόγω Ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες επίσης, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. 
Ήδη από την πρώτη εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου της Νάπολης είχε μεταφέρει την υπόσχεση του πρώτου πολίτη της Νάπολης για επαναφορά της ονομασίας της «Οδού των Ελλήνων», γεγονός που είχε προκαλέσει το ενθουσιώδες χειροκρότημα του συγκινημένου ακροατηρίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου