5.12.15

Πόσο θα αντέξει η σχέση σας; Ο αλγόριθμος που το υπολογίζει…

Να δώσουν απάντηση στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η σχέση μεταξύ δύο συντρόφων κατάφεραν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Γιούτα και της Ν. Καλιφόρνια, υπό τον Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Γεωργίου.
Ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια 79%, το μέλλον μιας σχέσης.
Το μόνο που απαιτείται είναι οι ηχογραφημένοι διάλογοι του ζευγαριού, προκειμένου να γίνει ανάλυση του τόνου της φωνής των συνομιλητών.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, «ακούει» προηχογραφημένες συνομιλίες ζεγαριών από συνεδρίες τους με συμβούλους σχέσεων και χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας της ομιλίας που εστιάζουν στον τόνο, την ένταση, τις διακυμάνσεις στην χροιά – καθώς επίσης και λιγότερο ποσοτικά μέτρα, όπως τα «τρεμουλιάσματα» στη φωνή που τείνουν να προδίδουν αυξανόμενη συγκίνηση.
Μετά από πολλαπλές ακροάσεις, διαφορετικών συνεδριών, ο αλγόριθμος καταφέρνει με ακρίβεια που ξεπερνά ακόμα και αυτή ενός έμπειρου ψυχολόγου, να προβλέψει το εάν η σχέση θα βελτιωθεί ή θα πάει προς το χειρότερο.
Το νόημα, δηλαδή, όπως εξηγούν οι ερευνητές φαίνεται πως δεν βρίσκεται μόνο στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά στον τρόπο και τον τόνο με τον οποίο τις εκφέρουμε ιδίως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
«Αναλύοντας μόνο μια περίσταση της συμπεριφοράς ενός ζευγαριού περιορίζει την αξία της παρατήρησης μας. Ωστόσο, εξετάζοντας πολλαπλά σημεία στο χρόνο και κοιτάζοντας τόσο το κάθε άτομο ξεχωριστά, όσο και την δυναμική της δυάδας βοηθά στον ακριβή εντοπισμό του πως θα εξελιχθεί η σχέση τους», σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Γεωργίου.


 onmed.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου